Kroppens funktioner

Cirkulation vid ryggmärgsskada

Innehållet gäller Kalmar län

En ryggmärgsskada kan påverka blodcirkulationen i kroppen, både genom att musklerna är svagare och att delar av det autonoma nervsystemet är påverkat. Det kan du märka genom att du till exempel lättare blir yr när du sätter dig upp (blodtrycksfall), eller att benen blir svullna när du sitter.

Förebygga svullna ben

För att förebygga problem med svullnad i underben och fötter bör du använda stödstrumpor. Stödstrumpor provas ut i samband med att du vårdas på sjukhuset efter skadan. Prata med din sjuksköterska eller läkare om hur ofta och när du ska använda dem.

När du vårdas på sjukhus mäts ditt omfång runt benen varje morgon och kväll några dygn. En annan metod för att undvika svullna ben är att placera dem i högläge, det vill säga lägga upp benen på en kudde när du vilar i sängen, eller på en pall när du sitter i rullstolen.

Även om du inte brukar ha problem med svullna ben är det bra om du använder stödstrumpor under längre flygresor eller om när du sitter långa stunder. Under vila är det en fördel att ha fötterna och underbenen i högläge för att minska svullnad.

Förebygga blodtrycksfall

Första tiden efter skadan måste kroppen tränas för att behålla blodtrycket när kroppen är i olika lägen. En typisk träning är att stegvis komma upp i sittande och sedan stående position med hjälp av en tippbräda. Efter hand fungerar det bättre, och vanligtvis minskar eller försvinner problemet med blodtrycksfall vid lägesförändringar.

Risk för blodpropp

I det akuta skedet efter att du skadat din ryggmärg finns en högre risk att drabbas av blodpropp, framför allt i benen. Det beror på att det uppstår kemiska förändringar i kroppen. För att minska risken för blodpropp får du blodförtunnande medicin under de första månaderna.

Tecken på blodpropp i benen kan vara:

  • det ena benet är mer svullet än det andra
  • benet svullnar hastigt
  • det svullna benet är rödare och varmare än det andra
  • det smärtar i benet.

Om du har ett eller flera av ovanstående symtom är det viktigt att du snarast kontaktar vården för utredning och eventuell behandling. Är du på sjukhuset pratar du med din sjuksköterska. Är du hemma ringer du din vårdcentral. Har vårdcentralen inte någon akut tid - ring 1177 för råd om vad du ska göra. 

Till toppen av sidan