Barn & gravid

Barntandvård

Innehållet gäller Kalmar län

Här hittar du information om hur du tar hand om dina barns tänder. Att tidigt börja ta hand om barnets munhälsa är viktigt för tänderna men också för hela kroppens hälsa. Friska mjölktänder är viktigt för att barnet ska kunna utvecklas och må bra. Det ger barnet goda möjligheter att bibehålla en god munhälsa senare i livet.

Innehåll - Barntandvård

Visa innehåll som:
 • Borsta tänderna på barn

  Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet.

 • Bra mat och dryck för tänderna

  Det finns bakterier i munnen som omvandlar socker till syra när du äter eller dricker något sött. Det kan leda till frätskador och hål i tänderna, om det händer ofta. Det finns mycket du kan göra för att skydda dina tänder.

 • Hål i mjölktänderna - karies

  Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Det går att minska risken för karies genom att borsta barnets tänder regelbundet och undvika att ge söta mellanmål.

 • Tandolycksfall

  De flesta skador på mjölktänder läker utan problem. Men ibland skadas de permanenta tänderna som finns inne i käken under tandköttet. Därför är det viktigt att en tandläkare undersöker barnets tänder och käke om barnet skadat eller slagit ut mjölktänder.

 • Tändernas utveckling

  Tänderna börjar bildas tidigt under fosterstadiet. Det gäller både mjölktänderna och de permanenta tänderna. Anlagen för tänderna ligger i käkbenet vid födseln och vid sex till åtta månaders ålder börjar tänderna växa.

 • Undersökning av barns tänder

  Ungefär vid tre års ålder kallas alla barn till en undersökning av tänderna. För de allra flesta barn är det första kontakten med tandvården. Förutom att kontrollera tänderna är målet med besöket också att göra barnen bekant med miljön och trygg med personalen.

Till toppen av sidan