Amning och flaskmatning

Spara och frysa in bröstmjölk

Många tycker att det är praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den. Du behöver alltid ha koll på hur gammal mjölken är, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.

Var noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk. Tvätta händerna innan du handmjölkar eller pumpar ur och använd rena behållare att samla upp bröstmjölken i.

Kalmar län

Donera bröstmjölk

Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver? Då kan du hjälpa andra barn.

På neonatalavdelningen vårdas bland annat barn som föds för tidigt. Om barnet har fötts före graviditetsvecka 35 erbjuds bröstmjölk från givare till barnet. Bröstmjölk är det bästa för barn som föds för tidigt. Ofta dröjer det några dagar innan mamman har tillräckliga mängder av bröstmjölk. Tills dess är givarmjölken värdefull.

Fördelarna att få bröstmjölk från första stund är många. Bröstmjölk innehåller all den näring barnet behöver, den är lättsmält, främjar immunförsvaret och hjärnans utveckling.

Vi söker bröstmjölk från mammor vars barn är i åldern 0-2 månader. Innan du blir givare får du fylla i en hälsodeklaration, ta vissa blodprover samt en odling på bröstmjölken. Ersättningen är 250 kr per liter och du får låna en elektrisk bröstpump kostnadsfritt.

För vidare information kontakta

NeoVaggan, Länssjukhuset i Kalmar: Evy Gustafsson, telefon 0480-44 81 79.

Neo, Västerviks sjukhus: Susanne Adolfsson, telefon 0490-861 75.

Till toppen av sidan