Vara med i en självhjälpsgrupp
Innehållet gäller Jönköpings länIbland tror man att man är helt ensam… men så behöver det inte vara. Alla kan hamna i en situation då livet förändras. Det kan vara arbetslöshet, separation, stress, att vara anhörig, sjukdom och sjukskrivning eller annat i vardagen som påverkar livssituationen.

Är du intresserad av att träffa andra i liknande situation som dig själv, då kan deltagande i en självhjälpsgrupp vara något för dig. Att få träffa andra som förstår gör ofta att man mår bättre.
Nu har du också möjlighet att vara med i några av våra grupper digitalt. Och även de här grupperna är kostnadsfria.
Vad är en självhjälpsgrupp
Självhjälpsgruppen utgår ifrån tron på människors egen kraft, vilja och förmåga till förändring. I självhjälpsgruppen möts man för att dela tankar och känslor med människor som har liknande livssituation vilket gör att de förstår vad det handlar om. I en självhjälpsgrupp får du möjlighet att prata om din situation, lyssna till andra och tillsammans kan ni ge varandra styrka att gå vidare.
Regelbundna träffar
Gruppen startar så snart 3-8 personer anmält intresse att samlas om samma tema. Vissa grupper erbjuds även digitalt. De första träffarna får gruppen stöd av en igångsättare som hjälper till att komma igång med en beprövad, trygg struktur för samtalen. Igångsättaren har sedan fortsatt regelbunden kontakt med gruppen och ger stöd vid behov. Gruppen träffas så länge deltagarna önskar.
Stöd och hjälp
Självhjälpsgruppens styrka är att alla är i en liknande situation, deltar på samma villkor och ger varandra stöd och hjälp. En självhjälpsgrupp bygger på frivillighet där deltagarna delar med sig av sina erfarenheter.
Att delta i en självhjälpsgrupp är kostnadsfritt. Du kan vara anonym. Tystnadslöfte gäller.
Läs om hur Carin och Sara upplevt deltagande
Grupper
Nedan grupper är på gång att starta upp:
- HANTVERKSGRUPP Jönköping
Måndagar klockan 18.00 - 20.00, gruppstart 18 september
Vi följer föreningens regler för självhjälpsgrupper. Bortsett från metoden rundan, vi möts i att arbeta med händerna och lär oss av varandra. Hösten 2023 återbrukar vi material och tillverkar bland annat shoppingkassar & grytlappar av tygremsor. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att alla ska kunna delta utifrån sin egna förmåga. Anmälan är öppen fram till gruppstart. - IBS – FUNKTIONELLA TARMBESVÄR, ONLINE
Måndagar, online 18.00 - 19.30, gruppstart 2 oktober.
Vi startar en digital självhjälpsgrupp för dig som är drabbad av IBS - Irritabile Bowel syndrome - funktionella tarmbesvär. Gruppen är till för dig som vill ha ett sammanhang att få samtala i och få stöd. Du ska ha tillgång till dator eller smartphone för uppkoppling till Teams-länk.
Anmälan är öppen. I samverkan med mag- och tarmföreningen i Jönköpings län. - HITTA DINA FRISKFAKTORER UTIFRÅN PSYKISK OHÄLSA Jönköping
Tisdagar - Datum för gruppstart meddelas när gruppen är fulltalig till den e-post du uppger i anmälan.
Vi träffas och delar livet kring psykisk ohälsa och hur vi ska få möjlighet till att må bättre.
Gruppen riktar sig till dig som är brukare, aktiviteten är en enskild aktivitet och personal är inte deltagare.
Anmälan är öppen fram till den 14/9. - (H)JÄRNBRUKET på KULTURHUSET
Jönköping
Onsdagar klockan 10.00-14.00, gruppstart 30/8.
Vi träffas och delar livet kring psykisk ohälsa och hur vi ska få möjlighet till att må bättre. Vi gör olika aktiviteter tillsammans och deltar du så bjuds det på lunch & fika. - ADHD SOM VUXEN 2.0 Jönköping
Onsdagar klockan 16.00-17.30, gruppstart den 6/9
För dig som är vuxen med en ADHD-diagnos och som vill ha ett sammanhang att samtal i och få stöd.
Anmälan stängd - SARA, NYSTART Jönköping
Onsdagar klockan 18.00 - 19.30, gruppstart 11 oktober.
Enbart för kvinnor över 18 år som varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen och som vill få ett sammanhang och träffa andra som varit i liknande situation. Igångsättaren har egen erfarenhet och kommer att delta i gruppen.
Anmälan öppen. - ANHÖRIG-NPF Jönköping
Torsdagar - Gruppens startdatum och tid planeras i samverkan med Attention Jönköping. Hjärnkoll Jönköping kommer att informera i de pågående grupper Attention håller i.
Är du förälder till myndigt barn med psykisk ohälsa eller är du anhörig/partner till person med psykisk ohälsa är detta en grupp för dig som vill få ett sammanhang och träffa andra som befinner sig i liknande situation.
Anmälan är öppen. - HITTA DINA FRISKFAKTORER UTIFRÅN PSYKISK OHÄLSA
Jönköping
Torsdagar klockan 17.30 - 19.00, gruppstart 14/9.
Vi träffas och delar livet kring psykisk ohälsa och hur vi ska få möjlighet till att må bättre, i denna gruppen är det ett övergripande tema.
Anmälan är öppen. - SNACKA BORT EN STUND Jönköping
Söndagar klockan 13.00 - 14.30, gruppstart 24/9.
Vi träffas och snackar om livet och hur vi ska få möjlighet till att må bättre.
Anmälan är öppen. - HITTA DINA FRISKFAKTORER UTIFRÅN PSYKISK OHÄLSA Nässjö
Tisdag klockan 17.00 - 18.30.
Datum för gruppstart meddelas när gruppen är fulltalig till den e-post du uppger i anmälan.
Vi träffas och delar livet kring psykisk ohälsa och hur vi ska få möjlighet till att må bättre. Gruppen riktar sig till dig som är brukare.
Aktiviteten är en enskild aktivitet och personal är inte deltagare.
Anmälan är öppen. - SAMTALA Värnamo
Torsdagar klockan 14.00 - 15.30, gruppstart 7/9.
Vi träffas och samtalar om livet och hur vi ska få möjlighet till att må bättre.
Anmälan stängd. - GASTRIC BYPASS - Höst 2023
Vi kommer att starta upp en grupp för personer som genomgått en Gastric Bypassoperation och vi kommer även här att arbeta med Metoden Rundan och med aktivitet/rörelse.
Anmälan är öppen
Pågående grupper
- Utmattning VÄRNAMO. Gruppen är för dig som drabbats av utmattning.
- Bipoär JKPG. Gruppen är för dig som drabbats av sjukdomen bipolaritet och som vill ha ett sammanhang att samtala i och få stöd.
- Att vara anhörig JKPG. För dig som är anhörig till person med psykisk ohälsa och/eller sjukdom. Som vill få ett sammanhang & träffa andra som befinner sig i liknande situation.
- Föräldrar/anhörig digital. Föräldrar/anhöriga till vuxna barn med missbruk. För dig som vill träffa andra i liknande situation och samtala och få stöd i.
- Hitta dina friskfaktorer 1.0 NÄSSJÖ. Vi träffas och delat livet kring psykisk och fysisk ohälsa och hur vi ska få möjlighet att må bättre.
- Naturens skafferi Vi träffas för att gemensamt gå ut i skog & mark för att få lära oss tillsammans om naturens skafferi & samtal.
- Senior - ensamhet/hitta glädje efter svårigheter.
Exempel på teman för självhjälpsgrupper:
- Vänskap och ensamhet
Hur skapar vi mer närande gemenskap i våra liv och meningsfulla sammanhang att vistas i? Kom och dela dina tankar och känslor i en självhjälpsgrupp. - Erfarenhet av generell ångest och panikångest
Det kan vara ett stöd att få träffa andra i liknande situation och dela tankar och erfarenheter med varandra. - Att leva med smärta
Hur påverka det relationen till andra och till mig själv? Att tillsammans med andra i liknande situation få dela tankar och känslor kan ge kraft att orka vidare. - Utmattning och stress
Upplever du utmattning i ditt liv? Vad anledningen är till utmattningssyndrom finns det många olika svar på. Kom och dela och ta del av andras erfarenhet i en trygg gemenskap. - Vän eller anhörig som mår psykiskt/fysiskt dåligt
Utmaningarna som anhörig eller vän kan vara mycket svåra att bära helt på egen hand. Att träffa andra som förstår gör ofta att man mår bättre och det kan ge styrka att orka vara det stöd som behövs i din livssituation. - Cancer mitt i livet
"Man står mitt i livet och får en cancerdiagnos och allt annat stannar upp". Så kan det beskrivas när cancer drabbar en själv eller någon annan i sin närhet. Att tillsammans med andra i liknande situation få dela tankar och känslor kan ge kraft att orka vidare. - Förälder/anhörig till vuxna barn med missbruk
Att träffa andra som förstår gör ofta att man mår bättre och att det kan ge styrka att orka vidare.
Kontakta oss
När du skickar in dina uppgifter godkänner du samtidigt att vi samlar dina kontaktuppgifter enligt GDPR.
Ingen återkoppling?
Om du inte har fått någon återkoppling inom tre dagar, kontakta:
Lisa-Maria Ek, regional samordnare
jonkoping@hjarnkoll.se
072-320 13 90
Birgitta Ekeberg, länssamordnare
birgitta.ekeberg@rjl.se
070-545 06 05
Patrik Blomqvist, patientstödjare
patrik.blomqvist@rjl.se
070-247 87 17
Läs mer
Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län vill möjliggöra samtal oavsett om du blivit drabbad av psykisk eller fysisk sjukdom.