Sunda vanor

Hälsosamtal för förstagångsföräldrar samt 40-, 50-, 60- och 70-åringar

Innehållet gäller Jönköpings län

Att hitta motivation och tid till träning, avkoppling och hälsosamma matvanor kan kännas svårt. Samtidigt vet vi att många vanliga sjukdomar är kopplade till vår livsstil, som vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och hur våra sömnvanor ser ut.

Därför får du som är förstagångsförälder eller som fyller 40, 50, 60 eller 70 år ett personligt erbjudande om hälsosamtal. Syftet med hälsosamtalet är att förbättra hälsan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke samt diabetes. 

Även små förbättringar gör stor skillnad

Forskning har visat att de som deltar i hälsosamtal förbättrar sin hälsa och lever längre. Sunda vanor kan till exempel förebygga 90 procent av all typ-2-diabetes, 80 procent av alla hjärtinfarkter och 30 procent av all cancer. Men det positiva är att även små förbättringar kan göra stor skillnad! För varje ny sund vana du inför, kommer din kropp att tacka dig. 

Ligg steget före flera vanliga sjukdomar

Vid hälsosamtalet träffar du specialutbildad vårdpersonal. Med hjälp av frågor och blodprov får du svar på hur din hälsa ser ut. Och om du vill får du råd och stöd att förbättra den – så att du kan ligga steget före flera vanliga sjukdomar.   

I samband med hälsosamtalet görs en hälsoundersökning. Vid undersökningen mäts:

  • Längd, vikt, midje- och stussmått.
  • Blodtryck för att se om du har förhöjt blodtryck.
  • Blodfetter och blodsocker för att se om du har för höga blodfettsnivåer eller om du har diabetes.
Till toppen av sidan