Sunda vanor

Hälsosamtal för förstagångsföräldrar samt 40-, 50-, 60- och 70-åringar

Innehållet gäller Jönköpings län

Att hitta motivation och tid till träning, avkoppling och hälsosamma matvanor kan kännas svårt. Samtidigt vet vi att många vanliga sjukdomar är kopplade till vår livsstil, som vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och hur våra sömnvanor ser ut.

Därför får du som är förstagångsförälder och du som fyller 40, 50, 60 eller 70 år ett personligt erbjudande om hälsosamtal. Syftet med hälsosamtalet är att du ska få stöd i att förbättra din hälsa och att förebygga risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke samt diabetes. 

Även små förbättringar gör stor skillnad

Forskning har visat att de som deltar i hälsosamtal förbättrar sin hälsa och lever längre. Sunda vanor kan till exempel förebygga 90 procent av all typ-2-diabetes, 80 procent av alla hjärtinfarkter och 30 procent av all cancer. Det positiva är att även små förbättringar kan göra stor skillnad. För varje ny sund vana du inför, kommer din kropp att tacka dig. 

Ligg steget före flera vanliga sjukdomar

Vid hälsosamtalet träffar du specialutbildad vårdpersonal. Med hjälp av frågor och blodprov får du svar på hur din hälsa ser ut. Om du vill får du råd och stöd att förbättra din hälsa - så att du kan ligga steget före och kanske slippa flera vanliga sjukdomar.   

I samband med hälsosamtalet får du göra en hälsoundersökning. Vid undersökningen mäter man:

 • längd, vikt, midje- och stussmått
 • blodtryck för att se om du har förhöjt blodtryck
 • blodfetter och blodsocker, för att se om du har för höga blodfettsnivåer eller om du har diabetes.

Så här går det till

Du får en personlig inbjudan till hälsosamtalet. Du som är förstagångsförälder får din inbjudan i samband med barnets 10-månadersbesök. Du som fyller 40, 50, 60 eller 70 år under året får din inbjudan från din vårdcentral. Du kan också boka din tid redan nu genom att logga in eller att ringa din vårdcentral. 

Före hälsosamtalet

Senast en vecka före hälsosamtalet är det två viktiga saker du ska göra:

 1. Ta blodprov på laboratoriet hos din vårdcentral. Du behöver boka tid för att ta prov. På de flesta provtagningsmottagningar och laboratorier kan du själv boka en tid: Logga in och boka tid för provtagning.
 2. Svara på frågor om dina levnadsvanor genom att logga in. Du hittar frågorna under ”Alla övriga tjänster” – ”Hälsosamtal”. Du kan också fylla i frågorna på vårdcentralen i samband med att du tar blodprov.

Vid hälsosamtalet

 • Du mäter och väger dig i samband med hälsosamtalet.
 • Du har ett samtal om din hälsa tillsammans med specialutbildad vårdpersonal.
 • En personlig hälsokurva tas fram.
 • Om du vill och behöver det, kan du få råd, stöd och behandling för att till exempel sluta röka, börja motionera eller äta mer hälsosamt. 

Vad mäts och varför?

Längd-, vikt-, midje- och stussmått

Genom att mäta längd, vikt och förhållande mellan midja och stuss kan man få en uppfattning om vikten är rätt fördelad.

Blodprov

Blodprovet visar din kolesterolhalt och hur högt ditt blodsocker är. Kolesterol är ett blodfett som har stor betydelse för hälsan och ett förhöjt värde ökar risken att få hjärtinfarkt eller stroke. Kolesterolet påverkas bland annat av matvanor och fysisk aktivitet. Blodsockervärdet visar om du har diabetes eller har risk för att få diabetes.

Blodtryck

Högt blodtryck ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns fler sätt att sänka blodtrycket än med medicinering, till exempel genom att motionera, äta sunt och undvika tobak och alkohol.

Mer information

Hur lång tid tar det?

Hälsosamtalet tar ungefär en timme.

Vad kostar det?

Här kan du läsa om vad ett hälsosamtal kostar:

Hur förbereder jag mig inför provtagningen?

I din inbjudan till hälsosamtal står det om du behöver förbereda dig för din provtagning. Du ska alltid:

 • undvika att röka eller snusa strax före blodprovet
 • sitta ner och vila i minst 15 minuter före provtagningen, för att provet ska bli rättvisande.

Du behöver beställa tid för provtagning. På de flesta provtagningsmottagningar och laboratorier kan du enkelt själv boka en tid som passar dig genom att logga in. Läs mer här: Logga in och boka tid för provtagning. Ta med legitimation. Provtagningen i samband med hälsosamtalet kostar inget.

Mer om hälsa och livsstil

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärtsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Liv & hälsa

Här får du veta mer om hur kroppen fungerar och råd om hur du kan leva hälsosamt. Du kan läsa om psykisk hälsa, sexuell hälsa, tandhälsa och om mat och träning. Det finns också texter om stress, övergrepp, alkohol och könsidentitet.

Till toppen av sidan