SKYDD MOT KÖNSSJUKDOMAR

Femidom

En femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex som du sätter in i slidan eller analen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.

En utfälld femidom.

Så här använder du en femidom

I den öppna änden av femidomen sitter en stor plastring som hindrar den från att glida in i slidan eller ändtarmen under samlaget. På insidan sitter en mindre ring, som håller kondomen på plats inifrån. En femidom kan användas som skydd när du har samlag i slidan eller i analen.

Femidomen ska komma så långt in i slidan eller analen som möjligt, men den stora ringen ska sitta utanför slidan eller analen. Att sätta in en femidom är inte svårt, men du kan behöva göra det några gånger för att få in tekniken.

För att sätta in femidomen pressar du ihop den mindre ringen så att den blir långsmal. Sedan trycker du in femidomen med fingrarna. Du kan ta bort den mindre ringen först om du ska ha analsamlag, men den kan också sitta kvar. Det kan vara lättare att sätta femidomen på penisen eller dildon först och sen föra in den i analen. Du kan också föra in en femidom med ringen och sen ta ut ringen när den är inne.

När du eller någon annan för in en penis eller dildo i slidan eller analen kan det vara bra att hålla i den stora ringen eftersom den annars kan följa med in. Sen sitter femidomen bättre på plats och du behöver inte hålla i den stora ringen längre. Avbryt samlaget och byt till en ny femidom om den större ringen ändå skulle glida in. För att en femidom ska skydda mot könssjukdomar eller graviditet är det viktigt att den sitter i under hela samlaget.

Du kan sätta in en femidom flera timmar innan du ska ha samlag.

Femidomer är engångsprodukter

När du använt en femidom en gång ska du slänga den i soporna. Du ska inte slänga den i toaletten.

Hur tar jag ut en femidom

Dra försiktigt ut femidomen. Öppningen kan snurras ihop först så att eventuell sperma inte rinner ut. Du behöver inte ta ut en femidom direkt efter utlösningen på samma sätt som med vanliga kondomer. En femidom kan sitta kvar även om penisen har slaknat.

Du kan behöva använda glidmedel

Det är viktigt att använda rikligt med glidmedel inuti en femidom. Det hjälper penisen eller dildon att glida lättare. En femidom sitter sämre om det blir mycket friktion mellan kondomen och penisen eller dildon.

Vid anal användning kan det behövas lite glidmedel på utsidan av femidomen för att den ska kunna föras in. Använd dock inte för mycket, för då är det lätt att den sitter sämre på plats.

De flesta femidomerna är redan behandlade med glidmedel, men för att samlaget ska bli skönt behövs ofta mer. Du sätter framförallt glidmedel inuti kondomen eller på penisen eller dildon. På utsidan av femidomen ska bara så mycket glidmedel användas som behövs för att sätta den på plats. Det är inte alltid det behövs.

Det finns olika slags glidmedel

Glidmedel kan du köpa på apotek, eller på butiker eller internetsajter som säljer kondomer och glidmedel. Det finns olika typer: vattenbaserade, silikonbaserade eller glidmedel som är en blandning av båda medlen. De går bra att använda tillsammans med alla typer av skydd. Du kan själv välja vilka typer av glidmedel du föredrar.

Det finns också oljebaserade glidmedel, som olja eller hudkräm. De kan bara användas med skydd som är gjorda av plast. Tillsammans med skydd som är gjorda av latex ska du inte använda oljebaserad glidmedel. Fettet kan nämligen luckra upp latexskyddet och gör att det lättare går sönder.

De flesta femidomer är gjorda av plast, men det finns även sådana som är gjorda av latex. 

Var köper jag femidom?

Femidom finns att köpa på i butiker som säljer erotiska produkter. 

Hur förvarar jag en femidom?

En femidom ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. En femidom som är gammal eller uttorkad spricker lättare. 

Till toppen av sidan