Större risk för antibiotikaresistens vid operationer utomlands
Innehållet gäller Jönköpings länMänniskor reser världen över till andra länder för att köpa sjukvård, främst kirurgiska åtgärder till låga priser, bra service och för att slippa vårdköer. Medicinsk turism är en miljardindustri. Men det kan finnas risker: antibiotikaresistenta bakterier, infektioner och svagt patientskydd.
Att köpa sjukvård utanför det land man bor, är en gigantisk miljardindustri som växer. Många som söker sig utomlands ser också en chans att kombinera semestervistelse eller släktbesök med en operation eller behandling. Idag har man som patient i många fall också rätt till ersättning för planerad vård i andra EU-länder.
Den internationella sjukvården erbjuder bland annat: organtransplantationer, hjärtoperationer, höftledsoperationer, tandvård, plastikkirurgi och så vidare.
Inte minst lockelsen att få billig plastikkirurgi är stor.
Ökad infektionsrisk
Att söka sig utomlands kan ha sina nackdelar. Som patient är du sårbar. Du har ett nedsatt allmäntillstånd efter till exempel en operation samtidigt som du kanske befinner dig i en miljö med tropiska sjukdomar och en bakterieflora som vi svenskar inte alls är vana vid.
Då många länder har problem med svårbehandlade antibiotikaresistenta bakterier ökar risken i samband med sårinfektioner eller på grund av bristande hygienrutiner. Det är också vanligare med vissa infektioner efter operation än i Sverige.
Intensivvård innebär hög risk
Antibiotikaresistenta tarm- och hudbakterier är vanligt förekommande i många länder. En av de mest allvarliga riskerna är om du hamnar inom intensivvården i vissa länder. Där finns en stor risk för att få med sig hem olika former av resistenta bakterier.
I värsta fall tar du med dig antibiotikaresistenta bakterier med dig hem till Sverige. En antibiotikabehandling av en infektion kan då försvåras eller till och med bli nästan omöjlig att genomföra. Efter hemkomsten finns dessutom risk för smittspridning till den nära omgivningen.
Svagt patientskydd
Det finns också juridiska frågor: Vad händer om något går fel? Finns det patientförsäkring och vad täcker den?
Det är du som enskild patient som har ett ansvar att kontrollera patientskyddet i det land du söker vård i