Att känna starka känslor
Känslor och tankar hjälper dig att förstå vad du behöver för att må bra, eller om något känns fel och kanske är farligt. Vissa känslor kan vara starka och jobbiga. Det kan också vara svårt att sätta ord på vad du känner och tänker.

Känslor uppstår när du reagerar på något som du ser eller är med om. Du känner också känslor när du minns eller tänker på något. Känslor hjälper dig att kommunicera och förstå andra. Med olika ansiktsuttryck och kroppsspråk visar vi för varandra vad vi känner.
Starka och jobbiga känslor
Ibland kan känslor komma plötsligt och vara starka. Känslor kan också komma smygande eller ha funnits där länge, även om du inte vill eller förstår varför. Att känna "ingenting" är också en känsla som kan vara jobbig. Vissa känslor kan ibland kännas svåra att hantera eller stå ut med. Känslor (både positiva och negativa) förändras alltid med tiden, och starka känslor går ofta över av sig själv efter en stund.
Vad är en panikattack?
Om du upplever en panikattack kan du känna obehagliga känslor i kroppen, som till exempel hjärtklappning eller som att det blir svårare att andas. Det kan kännas som att något är fel i kroppen men känslorna är inte farliga. Du kan alltid lita på att din kropp tar hand om dig och lugnar ner sig efter en stund.
Sök hjälp
Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående om dina känslor om du mår dåligt. Ibland kan du också behöva mer hjälp för att må bättre. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Skillnaden mellan känslor och tankar
Det är lätt att blanda ihop känslor och tankar. Skillnaden är att känslor är din reaktion på en händelse och tankar är din tolkning av en händelse. Vad du känner kan påverka vad du tänker och tvärt om. Negativa tankar kan därför göra att du känner negativa känslor.
Känslor i kroppen
Dina tankar kan göra att du får känslor som känns i kroppen, utan att det egentligen händer på riktigt. Blunda och tänk på att du äter en citron och se om din kropp reagerar fysiskt. Det kanske vattnas i munnen, du kanske ryser till eller rynkar på näsan. Därför kan det vara viktigt att skilja på känslor och tankar, eftersom det du känner eller tänker inte alltid är sant eller händer på riktigt.
Starka känslor som till exempel ångest, ilska eller skuldkänslor kan ibland kännas mycket i kroppen. Känslor i kroppen kan kännas på olika sätt och ibland kan det vara väldigt obehagligt och jobbigt. Ibland kan det göra ont, kännas som att någonting är fel i kroppen och du kan få panikkänslor. Känslorna är inte farliga och går över av sig själv. Du kan alltid lita på att din kropp tar hand om dig och lugnar ner sig efter en stund.
Din intre kritiska röst
Alla människor har en inre kritisk röst som bland annat hjälper dig att lära av dina misstag. Ibland kanske den kritiska rösten får dig att känna dig osäker eller tycka illa om dig själv. Om du känner att den kritiska rösten får dig att må dåligt så kan du testa att tänka att den bara är tankar och inte sanningen. Istället för att tänka “jag är inte bra nog” kan du prova att tänka “jag har en tanke om att jag inte är bra nog”.
Minska negativa tankar och känslor
Det finns flera övningar du kan göra för att minska negativa tankar och känslor. Därför är det viktigt att försöka vara snäll mot sig själv när jobbiga tankar och känslor uppstår. Vad du känner är inte fel eller farligt. Tillåt dig själv att känna vad du känner och fundera sedan över vad som är bra att göra för du ska må bättre.
Träna också på att tänka positivt om dig själv. Du kan tänka på och skriva ner saker som du tycker om med dig själv. Det kan också vara saker som andra säger att du är bra på.
Vad har känslor för funktion?
Alla känslor är viktiga och har en funktion. Det kan till exempel vara livsviktigt att känna rädsla ibland. Utan rädsla hade du oftare hamnat i farliga situationer och varit sämre på att agera snabbt eller fly när det behövs.
Känslor kan delas upp i tre grupper
- Negativa känslor (ilska, skam, oro) ger dig rött ljus och säger åt dig att sluta med det du gör eller akta dig.
- Neutrala känslor (förvåning) ger dig gult ljus och säger åt dig att tänka efter eller vara beredd.
- Positiva känslor (glädje, intresse) ger dig grönt ljus och säger åt dig att fortsätta med det du gör.
Våra grundkänslor
Det finns nio grundkänslor som alla människor föds med. Du kan känna flera olika känslor samtidigt. Många känslor är en blandning av olika flera grundkänslor.
- Äckel/avsmak
- Avsky/förakt
- Förvåning/överraskad
- Glädje/kärlek
- Ilska
- Ledsen/sorg
- Nyfikenhet/intresse
- Rädsla/oro
- Skam
Vad kan jag göra för att själv må bättre?
Det är del av livet att känna negativa och jobbiga känslor ibland. Men det finns flera saker du kan göra för att bättre förstå och hantera dina känslor.
Detta kan du göra nu
- Prata med någon
Det är alltid bra att prata med eller skriva till någon när du känner jobbiga känslor. Berätta hur du känner eller prata om något helt annat. Att isolera dig och vara ensam gör ofta att negativa känslor blir värre. - Gör något du gillar
Gör något som brukar få dig att må bra, som att titta på en rolig film eller lyssna på musik. - Låt dig själv känna
Det är inte fel att du känner som du känner och det är okej att gråta och vara arg. Ibland är det bättre att låta känslorna komma ut istället för att försöka tänka bort dem. Just nu kanske känslorna behöver finnas, men de behöver inte göra det för alltid. - Skriv ner dina känslor
Det kan kännas skönt att skriva av sig. Att sätta ord på känslorna kan hjälpa dig att förstå varför du mår dåligt och vad du behöver för att må bättre.
Om du inte vet vad du känner
Ibland kan det kännas svårt att förstå eller förklara vad du känner. Om det känns svårt att sätta ord på en känsla eller om du känner dig förvirrad, så kan du testa att ställa frågor till dig själv.
Frågor att ställa
- Var i kroppen finns känslan?
- Har den en färg, form eller temperatur?
- Hur stark är känslan på en skala 1–10?
- Vad tänker du på när du känner känslan?
- Vad vill du göra när du känner känslan? Vill du dra dig undan, göra något speciellt eller söka kontakt?
Detta kan du göra över tid
- Förstå dig själv
Fundera över var och när du brukar känna jobbiga känslor. Kan det ha med plats, situation eller tid på dagen att göra? Du kanske upptäcker att du har vissa tankar och beteenden som brukar få dig att känna jobbiga känslor. - Öva på acceptans
Det är okej att du känner som du känner. När jobbiga känslor kommer så försök att acceptera att de finns. Låt dig själv känna vad du känner istället för att försöka tänka bort känslorna. - Var snäll mot dig själv
Försök alltid att vara snäll och ärlig mot dig själv. Istället för att till exempel bli arg på dig själv när du känner en jobbig känsla, så kan du försöka ge dig själv trygghet och förståelse. - Öva på att slappna av
Avslappningsövningar, meditation och mindfulness kan också hjälpa dig att må bättre.
Råd och stöd via chatt och telefon
Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.
Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.
Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.
Sök vård och hjälp
Om du mår dåligt och känner att du behöver prata med någon inom hälso- och sjukvården finns flera alternativ.
- Elevhälsan på din skola.
- Ungdomsmottagningar i Jönköpings län - för dig mellan 13-21 år. Ungdomsmottagningen online Jönköpings län
- En väg in, barn och unga, psykisk hälsa - en gemensam kontaktväg till barn- och ungdomshälsan och barn- och ungdomspsykiatrin. Här kan du som är under 18 år och dina vårdnadshavare få råd och hjälp vidare inom sjukvården.
Om du behöver akut hjälp
Om du mår mycket dåligt och behöver akut hjälp ska du kontakta En väg in, barn och unga, psykisk hälsa via 010- 241 10 30. Du kan ringa dem dygnet runt.