Norrlands universitetssjukhus

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–20.00
Tisdag06.00–20.00
Onsdag06.00–20.00
Torsdag06.00–20.00
Fredag06.00–20.00
Lördag06.00–20.00
Söndag06.00–20.00

Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Buss: Utanför sjukhuset finns hållplatsen Umeå universitetssjukhus. Där stannar och avgår sambulansen, de flesta lokalbussar, vissa långfärdsbussar samt flygbussen.

Bil: Kommer du med bil till Umeå, följ vägskyltningen till Norrlands universitetssjukhus, Nus.

Med hög kompetens och avancerad teknisk utrustning kan regionsjukhuset Norrlands universitetssjukhus, Nus i Umeå erbjuda sjukvård åt patienter med sällsynta och komplicerade sjukdomar och skador.

Driftsform: Region

Här hittar du information om den service som finns på Norrlands universitetssjukhus.

 • Det finns ett apotek på sjukhuset. Apoteket ligger vid Norrlands universitetssjukhus norra entré.

  För mer information och öppettider:

  Apotekets webbplats, apoteket.se

 • Alva kultur är ett kulturcentrum och en mötesplats för patienter, anhöriga och anställda inom regionen. Där finns bibliotek, filmrum och ett konstgalleri. Du kan låna skön- och facklitteratur, ljudböcker och musik, spela schack, se på konst eller låna en dator.

  Om du som patient inte har möjlighet att besöka biblioteket så besöker biblioteket avdelningar på efterfrågan.

  Alva kultur ligger mellan apoteket och centralhallen (byggnad 1D).

  För mer information och öppettider

  Alva Kultur på Regionvasterbotten.se

 • Hotell Björken är regionens patienthotell som idag drivs av Sodexo. Här finns hotellrum för patienter och eventuell anhörig.

  Hotellrum bokas via fax eller telefon. Respektive klinik eller avdelning bokar in patientgäster. I de fall där sjukvården ska betala boendet för anhöriga krävs alltid skriftligt intyg utfärdat av remitterande läkare i hemregionen.

  Receptionen är bemannad dygnet runt med sjuksköterskor, som förutom hotellservice också kan ge råd och stöd samt skapa kontakt med sjukvården vid behov.

  För mer information och öppettider
  Hotell Björkens webbplats

  Besöksadress: Lasarettsbacken 10, 907 19 Umeå
  Postadress: Box 7986, 907 19 Umeå

 • Hjältarnas hus är ett tillfälligt hem för barnfamiljer där ett barn har drabbats av en långvarig sjukdom. Boendet bokas in via barnavdelningarna av behandlande läkare eller avdelningschef.

  Hjältarnas hus har 13 rum med eget badrum, balkong och tv. Det finns också två små lägenheter utrustade med ett litet kök. Huset är bemannat mellan klockan 7.30 och 18.00.

  Region Västerbottens hyr ut huset till föreningen Hjältarnas hus som ansvarar för verksamheten.

  För mer information om Hjältarnas hus
  Hjältarnas hus webbplats

   

 • På Norrlands universitetssjukhus, Nus, finns entrévärdar som kan hjälpa dig att hitta på sjukhuset om du känner dig osäker eller har svårt att ta dig fram på egen hand.

  Du hittar entrévärdarna i centralhallen vid informationsdisken och reception västra entrén.

 • I centralhallen finns två frisörsalonger:

  • Carl M Lundh salong & frisör
   En specialsalong som erbjuder peruker, hårersättningar och hårprodukter – till dig som drabbats av håravfall på grund av medicinsk behandling, alopeci eller av ärftliga orsaker. Salongen tar emot rekvisitioner från regionen.
   Telefon: 090-12 16 72
   E-post: umea@carlmlundh.se

  • Centralklippet
   För tidsbokning och frågor, besök salongen eller ring.
   Telefon: 090-12 82 10
   E-post: info@centralklippet.se
 • Hitta på Norrlands universitetssjukhus med hjälp av en digital besökskarta. Kartan visar till exempel byggnadernas våningsplan, målpunktsadresser, väntrum, apotek och receptioner.

  Digital karta över Norrlands universitetsjukhus

 • Det finns ett antal besöksparkeringar runt om på sjukhusområdet för dig som kommer med bil. Samtidigt finns goda möjligheter att åka kollektivtrafik till sjukhuset. Vissa gång- och cykelstråk leds om på grund av byggarbeten. Hänvisningsskyltar finns i området. Var uppmärksam på byggtrafik.

  Parkeringsavgifter och karta

 • I sjukhusets centralhall finns restaurangem Torget som erbjuder mat och fikabröd. I centralhallen finns också kaffebaren Kahls. På patienthotellet Björken finns en restaurang med både lunch- och middagsservering. Vid sjukhusets södra entré finns Café Kristallen som serverar mat och fikabröd. Kafeteria finns även på nionde våningen i Dallashuset (tandläkarhögskolan).

 • Sjukhuskyrkan vänder sig i första hand till patienter, anhöriga, närstående samt personal som jobbar på sjukhuset.

  Vi har beredskap dygnet runt, året om. Vid akuta behov efter kontorstid kan du ringa landstingets växel som då söker jourhavande medarbetare.

  I anslutning till centralhallen, entré väst, finns sjukhusets andaktsrum. Där kan du sitta ner, be, läsa, lyssna på musik, meditera och delta i gudstjänster.

  För mer information och öppettider

  Sjukhuskyrkan, Norrlands universitetssjukhus

  Inspelade andakter från Sjukhuskyrkan på Norrlands universitetssjukhus, andakter.se

 • Barn och ungdomar som är inlagda eller vistas på sjukhus av annat skäl och som är förhindrade att delta i ordinarie skolarbete erbjuds skolundervisning på Norrlands universitetssjukhus. Rätten till undervisning regleras i skollagen, grundskoleförordningen och gymnasieförordningen.

  Rutinerna för skolarbetet med eleverna utarbetas tillsammans med vården. Det kan innebära undervisning enskilt eller i grupp. Undervisningen anpassas efter hälsotillstånd, behov och förmåga och sker på sjukhusskolan eller på elevens rum.

  Sjukhusskolan på Nus är belägen i samma lokaler som lekterapin och i nära anslutning till barnavdelningen. På skolan arbetar två pedagoger som tillsammans täcker åldrarna 7-19 år.

  Kontaktuppgifter till Ingrid Olsson och Karin Svensson, Barn och ungdomscentrum, Sjukhusskolan, 901 88 Umeå, telefon: 090 – 785 03 22.

 • Den som inte förstår svenska, har hörselnedsättning eller är dövblind, har rätt att få hjälp av tolk. Om det gäller en dövblind eller hörselnedsatt patient ringer man tolkcentralen på 090-785 74 60. För tolkning till annat språk, ta kontakt med den avdelning som du ska besöka, så beställer de tolkservice.

  Kontaktuppgifter till Tolkcentral Västerbotten

Innanför huvudentrén i centralhallen finns en informationsdisk där du kan få hjälp med dina frågor, till exempel hur du hittar inom sjukhuset.

Öppettider informationsdisk:

Måndag- torsdag klockan 07:30-16:00

Fredag klockan 07:30-15:30

Akutmottagningen är öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Receptionen är öppen 07:00–22:00. Dörrarna låses nattetid, vid besök ring på porttelefonen vid dörren så öppnar personalen åt dig.

Entrédörrarna vid Norra entrén (Dallashuset) och Västra entrén (mittemot Östra station) vid Norrlands universitetssjukhus klockan är låsta från klockan 20.00 och öppnar klockan 06.00.

Patienter och besökare som behöver komma in efter klockan 20.00 hänvisas till Västra entrén by 3C och ringklockan vid dörren. Entrén är kameraövervakad.

Besöksregler

Norrlands universitetssjukhus är rökfritt.Undvik att använda starka dofter som parfym och rakvatten vid ditt besök på sjukhuset.Det är förbjudet att fotografera i landstingets lokaler. Fråga personalen på den klinik du vistas i om eventuella undantag.

Till toppen av sidan