Tandvård

Viktigt att tänka på inför besök hos folktandvården i Jämtland Härjedalen

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Här kan du läsa om sådant som är bra att veta inför ditt besök inom folktandvården i Region Jämtland Härjedalen. Informationen i listan är ordnad i bokstavsordning A-Ö. Information om din behandling får du på din mottagning.

Avboka besök och uteblivet besök

Om du inte kan komma till ditt bokade besök behöver du avboka senast 24 timmar innan den bokade tiden. Om du avbokar för sent eller inte avbokar besöket alls behöver du betala en avgift på 400 kronor. Det gäller även för avgiftsbefriade grupper som barn, ungdomar och personer som har frikort.

Mer information om vad som gäller vid uteblivet besök

Bra att ta med

  • Giltig legitimation: till exempel id-kort eller körkort.
  • Kallelsen: om du fått någon.
  • Lista över vilka mediciner du tar.

Om dina mediciner är utskrivna med e-recept behöver du inte ta med någon lista, tandvårdspersonalen kan då se dina mediciner digitalt. Om du har mediciner som inte är utskrivna med e-recept kan du få en lista över dessa mediciner av din hälsocentral.

Covid-19 och besök i vården

Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det finns ändå anledning att ha vissa restriktioner för besök inom hälso- och sjukvården, även för att minska risken för spridning av andra smittsamma sjukdomar.

Om du har ett bokat besök och känner dig fullt frisk så är du välkommen som patient.

Är du förkyld, har magsjuka eller är osäker på om du har symtom på någon smittsam sjukdom ska du kontakta vårdpersonalen minst ett dygn i förväg – men gärna tidigare, om det är möjligt. Då får du rådgivning kring om du ska genomföra ditt besök som planerat eller inte.

Om du har ledsagare eller någon annan som följer med dig vid ditt besök så måste även den personen vara symtomfri.

Mer information om vad som gäller när du besöker vården

Kostnader och ersättningar

Du får oftast betala en avgift när du besöker folktandvården. Hur mycket du får betala beror bland annat på din ålder och vilket typ av tandvård du behöver. För dig som behöver mycket vård finns ett högkostnadsskydd.

Mer om kostnader och ersättningar för tandvård inom Jämtland Härjedalen

Nationellt kvalitetsregister

Ditt besök hos folktandvården registreras i ett nationellt kvalitetsregister för tandvård. Detta görs för att säkra och utveckla kvaliteten i vården.

Läs mer på Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontits webbplats

Parfym och andra starka dofter

Använd inte parfym, rakvatten eller andra starkt doftande produkter när du ska besöka vården. Tänk på att personer kan vara allergiska eller doftöverkänsliga.

Sjukresor

Om du bor i Jämtland Härjedalen kan du få bidrag för resa i samband med bland annat tandvård. Det gäller mellan din folkbokföringsadress och närmaste vårdgivare som Region Jämtland Härjedalen har anvisat.

Läs mer om vad som gäller för sjukresor

Smycken

Om det är möjligt är det bra att du tar av eventuella piercingsmycken i ansiktet, örhängen eller halskedjor inför ditt besök. Om tandvårdspersonalen behöver ta röntgenbilder kan smycken i eller runt ansiktet komma med på bilden och göra det svårt att se vad bilden visar. 

Tolk

Du har ofta rätt till tolk om du inte pratar svenska eller har svårt att förstå informationen på svenska. Tala om att du behöver språktolk när du bokar ditt besök.

Mer information om hur du kan få hjälp av tolk

Till toppen av sidan