MENS, BLÖDNINGAR OCH FLYTNINGAR

Riklig mens

Att ha så riklig mens att vanliga mensskydd inte räcker till är vanligt. Det beror oftast inte på något som är fel.

Att ha riklig mens kan innebära till exempel en eller flera av följande saker:

  • Du blöder så mycket att vanliga mensskydd inte räcker till. 
  • Du behöver gå upp på natten och byta mensskydd.
  • Du behöver använda dubbla mensskydd för att inte blöda igenom.
  • Du måste byta mensskydd så ofta att det känns som ett problem i din vardag. Du kanske inte kan träna som du brukar, eller väljer att inte gå till jobbet eller skolan när du har mens.

Vad kan jag göra själv?

Det finns sätt att minska blödningarna:

  • Du kan köpa receptfria läkemedel som innehåller tranexamsyra på ett apotek. Läkemedlet gör att du blöder mindre, men det gör inte att du blöder färre dagar än du brukar. Du som är under 15 år bör rådgöra med läkare före behandling.
  • Du kan använda preventivmedel som minskar blödningsmängden, till exempel p-piller, p-spruta, p-ring, minipiller eller hormonspiral.

När och var ska jag söka vård för riklig mens?

När och var ska jag söka vård för riklig mens?

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om du behöver byta mensskydd så ofta att det känns besvärande.

Det är ofta inte bråttom. Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag.

Du kan kontakta de flesta mottagningar genom att logga in.

Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, dit kan du gå om du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling av riklig mens

En läkare kan skriva recept på läkemedel om blödningarna inte minskar av de receptfria läkemedel som du har testat. Du kan också behöva få tillskott av järn om du har fått blodbrist av de rikliga blödningarna.

Riklig mens kan också behandlas med en operation där man tar bort livmodern helt eller delvis. Operationen innebär att du inte längre kan få barn. Operationen rekommenderas därför bara till den som inte vill ha barn i framtiden.

Komplikationer och följdsjukdomar

Du kan få lågt blodvärde om du har mycket riklig mens och inte får i dig tillräckligt med järn när du äter. Det kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Tänk på att äta en bra sammansatt kost så att du får i dig tillräckligt mycket järn. Du kan behöva ta kosttillskott.

Varför får jag riklig mens?

En orsak till riklig mens kan vara myom, som är en muskelknuta i livmodern. Det är vanligast för de som är äldre än fyrtio år. En annan orsak kan vara endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.

Riklig mens kan vara ett tecken på blödarsjuka, men det är ovanligt.

Till toppen av sidan