Självundersökning av pungen

Pungen har till uppgift att skydda testiklarna som ligger som två ovala kulor inne i pungen. Genom att undersöka pungen då och då lär du dig hur testiklarna och bitestiklarna, som sitter ovanpå och bakom testiklarna, brukar kännas. Det gör det lättare att upptäcka eventuella förändringar.

  • Det är lättast att undersöka pungen när du duschar. Tvåla in pungen och låt den vila i ena handen.

  • Självundersökning av pungen

    Känn igenom testiklarna med tummen och pekfingret.

Knölar eller svullnader är oftast ofarliga, men även om det är mycket ovanligt kan det vara tecken på en allvarlig sjukdom.

Lättare att känna på pungen när den är mjuk

Ett bra tillfälle att undersöka pungen är när du står i duschen eller tar ett varmt bad. Pungen blir mjukare och lättare att undersöka när den är varm och intvålad.

Undersök pungen och testiklarna

Tvåla först in pungen. Låt pungen vila i ena handen. Använd den andra handens tumme och pekfinger. Ta en testikel åt gången och undersök den med tummen och pekfingret. Avsluta med att undersöka hela pungen genom att känna på den.

Söka vård

Förändringar i pungen kan till exempel vara en vätskefylld knöl, en så kallad godartad cysta eller en inflammation i en testikel som gör att pungen svullnar eller gör ont. Men förändringar i pungen kan också, även om det är mycket ovanligt, vara tecken på testikelcancer och bör tas på allvar. Därför ska du alltid kontakta en läkare om du upptäcker en knöl, om den ena testikeln har blivit större än den andra eller om en testikel känns svullen eller gör ont. Gör det mycket ont och smärtan har kommit plötsligt, bör du söka vård så fort som möjligt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-02-03
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg