De allra flesta skadorna i mellanfoten och tårna läker av sig själva, och oftast räcker det med stadiga skor för att skydda foten. Det är naturligt att barnet inte vill stödja på foten så länge som det gör ont, oftast några dagar till en vecka. Ibland kan barnet behöva ett gipsförband.
Ibland behövs en operation
Vissa benbrott i mellanfot och tår kan behöva läggas till rätta under en operation. Då brukar barnet sövas med narkos efter att hen varit fastande tillräckligt länge så att det inte riskerar att kräkas under narkosen. Det är därför du inte ska ge barnet något att äta eller dricka innan ni åker till sjukhuset, utom möjligtvis smärtlindrande medicin.
En bedövningssalva sätts på huden i armvecket eller på handen. Salvan får verka i ungefär en timme. Därefter sätts en tunn slang in i ett blodkärl, antingen på handen eller i armvecket. Någon gång kan barnet ha så ont att hen behöver smärtlindrande medicin i blodet genast. Då använder inte läkaren bedövningssalva innan, eftersom det tar för lång tid innan den verkar.
När barnet ska sövas sprutas sömnmedel och bedövningsmedel in i den tunna plastslangen. Ibland sövs barnet genom att först andas in sömnmedel genom en andningsmask. Därefter sätts den tunna slangen in i armen så att barnet kan få mer sömnmedel. En förälder eller annan närstående får följa med barnet in i operationssalen och vara med tills hen somnar. En narkosläkare och en sköterska kontrollerar att barnet mår bra och inte har ont under behandlingen.
När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped, rätta till felställningen på det skadade stället innan ett stift eventuellt sätts in för att hålla det brutna benet i ett bra läge. Därefter får barnet ett gips.
När operationen är klar körs barnet i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. En förälder eller annan anhörig kan sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa efter uppvaknandet.
De inopererade stiften måste tas bort vid ett senare tillfälle. Det gör oftast inte ont, men det går att få bedövning om så önskas.
Tvillingförband
När barnet brutit ben i sina tår kan det vara bra att stabilisera tån med ett så kallat tvillingförband. En kompress läggs mellan tårna innan den skadade tån tejpas ihop med tån bredvid.
När barnet har kommit hem
När barnet är hemma igen är det bra att ha foten i ett högt läge för att minska svullnaden. Det är inte farligt om barnet stödjer foten, men det brukar göra lite ont.
Barnet kan behöva vara hemma några dagar, beroende på hur pass ont hen har. Om det är svårt att stödja kan kryckor behövas.
Första dagarna kan barnet ha ont och behöva någon form av smärtlindrande medel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil
Kryckor kan fås på vårdcentralen
Barnet kan vanligtvis få kryckor på den vårdcentral ni var i kontakt med första gången. När barnet inte längre behöver gå med kryckorna ska de lämnas tillbaka på närmaste vårdcentral.
Små barn under sex års ålder kan för det mesta inte balansera med kryckor. De kan eventuellt behöva använda en rullator i stället. Den finns att hämta på hjälpmedelscentralen efter remiss från en läkare.
På Tema hjälpmedel kan du läsa om hur det går till att få rörelsehjälpmedel, och söka fram vilka som finns att få där du bor.
Benbrottet läker
Läkningen av det brutna benet i foten eller tån sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl, men brosket ombildas inom ett år till vanlig benvävnad.
Det kan vara jobbigt att ha gips
Barn kan tycka att det är spännande att ha gips under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Ibland kliar det under gipset och rörligheten hindras.
Förbandet måste skyddas mot vatten
Barn som har gips ska inte bada. Duscha går bra, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det kan luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för svampinfektion.
På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.
Om gipset går sönder
Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas. Om det är problem med gipsen bör du ta kontakt det ställe där barnet behandlats.
Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset
En del barn kan tycka det är obehagligt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter foten måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. Mellanfoten och tårna kan kännas ovanligt lätta efter borttagningen av gipset.
När barnet fått gipset eller förbandet borttaget undersöker läkaren om mellanfoten och tårna verkar ha läkt och om det behövs fler återbesök. Läkaren kan vara tvungen att göra en ny röntgenundersökning efter någon vecka för att se om benbrottet fortfarande ligger i ett bra läge.
Barn brukar inte få några framtida besvär av brutna ben i fot och tår. Det kan däremot ta flera veckor innan foten känns helt bra och barnet kan vara med på idrottslektioner och andra fysiska aktiviteter igen.