Behandlingen av skador på överarmen beror på var skadan sitter och hur felställt benet är.
Skador uppe vid axeln eller mitt på överarmen behöver sällan rättas till. När barnet växer bygger skelettet om sig och efter en tid går det vanligtvis inte att se någon felställning.
Om brottet måste läggas till rätta
Ibland är skadan sådan att den behöver rättas till, reponeras. Då brukar barnet få narkos, det vill säga sövas.
Innan barnet sövs är det viktigt att magsäcken är så tom som möjligt så att hen inte riskerar att kräkas under narkosen. Det är därför du inte ska ge barnet något att äta eller dricka innan ni åker till sjukhuset, utom möjligtvis smärtlindrande medicin.
När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped, rätta till felställningen på det skadade stället. Därefter får barnet ett förband innan det väcks.
När benet har lagts till rätta körs barnet i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. Som förälder eller närstående kan du sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa efter uppvaknandet.
Barnet får ett förband
När barnet har brutit överarmen i mitten eller i närheten av axeln kan det behandlas med ett förband som kallas ”collar and cuff”. Det tillverkas av ett mjukt material och består av ett armband och ett löst hängande halsband. Dessa knyts samman så att överarmen hänger fritt, medan handen blir fäst till halsbandet framför bröstkorgen. Till sist gör tyngdlagen sitt och benbrottet läker i ett bra läge.
Oftast kan barnet åka hem samma dag
Oftast kan barnet åka hem från sjukhuset några timmar efter operationen eller gipsningen. Ibland behöver barnet stanna på sjukhuset en natt efter en operation. En röntgenundersökning görs innan barnet får åka hem, om inte röntgen gjordes i samband med operationen.
Under de första dagarna kan barnet känna obehag och ha ont. Då kan det vara bra att ge någon form av smärtlindrande medicin med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Oftast gör det mindre ont om barnet halvsitter nattetid under den första veckan.
Om barnet är i skolåldern kan det börja gå i skolan efter de första dagarna, men utan att vara med på idrottslektioner eller annan krävande fysisk aktivitet. Yngre barn brukar däremot få vara hemma en tid. Det kan vara nödvändigt att ha förbandet under cirka 14 dagar innan du låter barnet börja röra den skadade överarmen.
Skadan läker
Läkningen av det brutna benet sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl på överarmen, men brosket ombildas till vanlig benvävnad efter ungefär ett år.
Om armen måste gipsas
Det är inte så vanligt att läkare gipsar överarmen. Det görs bara om barnet har brutit benet i överarmen precis nere vid armbågen. Då brukar läkaren sätta gips på hela överarmen.
Det kan vara jobbigt att ha gips
Om barnet får ett gips kan hen tycka att det är spännande under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Efter ett tag kan det till exempel börja klia under gipset. Gipset hindrar också rörligheten.
Förbandet måste skyddas mot vatten
Om barnet får gips ska hen inte bada. Duscha går bra, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det kan luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för en svampinfektion.
Barnet kan behöva hjälp när hen duschar eller för att komma åt alla ställen på överkroppen med till exempel en tvättlapp.
På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.
Om gipset går sönder
Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas. Du bör då ta kontakta det ställe där barnet behandlats.
Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset
En del barn kan uppleva det som otäckt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter hela armen måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. När det tunga bandaget har tagits bort kan det kännas som om armen svävar upp i luften av sig själv.
Rörelseförmågan i axelleden kan behöva tränas upp
När bandaget har tagits bort undersöker läkaren om överarmen verkar ha läkt, om det behövs fler återbesök och hur länge barnet måste avstå från att idrotta.
Ibland kan barnet behöva avstå från aktiviteter där hen riskerar att falla och ta emot sig med armen under ytterligare tre till fyra veckor. Annars finns en risk att skadan går upp igen.
Barn som brutit överarmen nära axeln kan behöva träna upp rörelseförmågan i axelleden när bandaget har tagits bort. En bra övning är att ”klättra” uppåt med fingrarna på en vägg. Barnet står då på armlängds avstånd från väggen och ställer sig därefter allt närmare väggen. Till slut gör denna rörelse att barnet lyfter armen framåt och rakt upp.
Det brukar ta ungefär åtta till tio veckor från skadetillfället till dess att barnet kan vara med på idrottslektionerna i skolan igen.