Att operera bort livmodern – hysterektomi

Allmänt

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Orsaken kan vara att man har rikliga blödningar som inte har kunnat behandlas på något annat sätt. Muskelknutor i livmodern, så kallade myom, leder ibland till att man får rikliga, långvariga menstruationer eller besvär av tryck mot urinblåsa eller tarm. Då kan livmodern behöva opereras bort. Hysterektomi kan även göras om man har cancer i livmodern.

Om man har livmodercancer tas oftast äggledarna och äggstockarna bort samtidigt.

Ibland behöver inte hela livmodern opereras bort, utan livmodertappen lämnas kvar. Om man har haft cellförändringar och tidigare opererat livmodertappen tas den alltid bort.

Förberedelser

Oftast får man narkos och är sövd under operationen. Vanligen får man även ryggbedövning, vilken gör att man blir bedövad i nedre kroppshalvan. Ofta får man även lugnande medel.

Bra att sluta röka

Om man röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att man fortare återhämtar sig. Man bör helst sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om man kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om man behöver hjälp att sluta röka kan läkaren berätta vilket stöd som finns att få.

Hur går behandlingen till?

En hysterektomi kan göras på tre olika sätt: genom ett snitt i nedre delen av magen, genom slidan eller med hjälp av titthålskirurgi, så kallad laparoskopi. Vilken metod som används beror bland annat på livmoderns storlek och om man har fött barn.

Under operationen sätts en tunn slang, en så kallad kateter, in i urinröret för att leda ut urinen eftersom man inte kan kissa själv. Katetern tas bort efter cirka ett dygn.

Operationen tar en till två timmar.

Hur mår man efteråt?

De första dygnen får man smärtlindring. Dagen efter operationen får man börja vara uppe. Oftast brukar man få stanna kvar på sjukhuset några dagar, men om man opererats med titthålskirurgi kan man få åka hem redan nästa dag. Sedan brukar man bli sjukskriven mellan en och fyra veckor. Hur länge man är sjukskriven beror på operationsmetod och på hur tungt arbete man har.

Man brukar blöda i två till tre veckor efter operationen och under den tiden bör man undvika att bada och använda tampong. Att duscha går däremot bra. Man bör också vänta med att ha samlag och lyfta tungt under fyra till sex veckor.

Senast uppdaterad:
2014-11-03
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars-Åke Mattsson, gynekolog och förlossningsläkare, professor, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg