Allergen immunterapi

Skriv ut (ca 2 sidor)

Du som har haft en kraftig allergisk reaktion eller lider av svår allergi som kvarstår trots vanlig behandling, kan i vissa fall behandlas med allergivaccination. Allergen immunterapi, AIT kallas också för allergenspecifik immunterapi, ASIT.

Skriv ut

Du kan få behandling mot svåra allergier som till exempel mot gräs, björk, katt, bi, geting, kvalster och pälsdjur.

Förberedelser

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig inför vaccinationen.

Fäll ihop

Så går behandlingen till

Så går behandlingen till

Oftast får du behandlingen på sjukhus. Först får du en spruta i veckan under sju till åtta veckor. Därefter får du en spruta ungefär varannan månad under tre till fem år. Om behandlingen hjälper minskar eller försvinner den allergiska reaktionen om du utsätts för det du tidigare reagerat mot.

Vid gräspollenallergi eller kvalsterallergi kan du bli vaccinerad med en metod i form av tabletter som läggs under tungan.

Du får ta den första tabletten på en vårdcentral eller mottagning, och när läkaren ser att det fungerar bra får du fortsätta behandlingen hemma. Du kan få börja med behandlingen några månader före pollensäsongen och ta tabletter varje dag under tre års tid för att få en effekt som finns kvar även efter det att du har slutat med tabletterna. Än så länge är det inte klart hur effektivt vaccinet är.

Fäll ihop

Hur mår du efteråt?

Hur mår du efteråt?

Du mår oftast som vanligt efter en allergivaccination med spruta. Men det finns en liten risk att du kan få en allergisk reaktion. Det är därför behandlingen brukar ges på sjukhus, åtminstone till en början.

Om du blir vaccinerad mot gräs- eller kvalsterallergi med hjälp av tabletter kan det ibland börja klia och svullna i munnen. De här besvären brukar gå över när du har hållit på med vaccinationen under någon eller några veckor.

Fäll ihop

Varför görs behandlingen?

Varför görs behandlingen?

En del personer har så svår allergi att vissa läkemedel inte har tillräcklig effekt. Då kan du i vissa fall få allergivaccination, den enda behandlingen som både angriper orsaken till allergin och lindrar symtomen.

En allergivaccination mot pälsdjur får du bara om du har så svåra besvär att du till exempel reagerar när du möter människor som har varit i kontakt med katter eller hundar. Det går alltså inte att bli vaccinerad för att du själv ska kunna ha ett husdjur.

Fäll ihop

Komplikationer

Komplikationer

Om du får sprutor kan du reagera allergiskt när du just fått allergivaccinationen. Vissa kan få små knutor på injektionsstället.

Fäll ihop

När är behandlingen olämplig?

När är behandlingen olämplig?

Om du är gravid ska du inte påbörja en allergivaccination. Men om du redan har gjort det när du blir gravid kan du fortsätta. Du ska inte börja behandlingen om du har en cancersjukdom eller svår astma.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-05-29
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.