Habilitering i Halland

Hörselhabiliteringen

Innehållet gäller Halland

Hos oss får du som har nedsatt hörsel kunskap om din hörsel. Du får också verktyg för att underlätta din vardag hemma, i förskolan, skolan eller arbetet och på fritiden.

Om oss

Hörselhabiliteringen finns i Halmstad och Kungsbacka. 

Hörselhabiliteringen Halmstad
Hörselhabiliteringen Kungsbacka

Är du under 18 år och har en hörselnedsättning eller dövhet kan du få kontakt med vårt barnteam via en remiss från en öron- näs- och halsmottagning.

Är du 18 år eller äldre och har en grav hörselnedsättning, dövhet eller svår tinnitus och är i behov av råd och stöd eller strategier kring dina hörselbesvär är du välkommen att kontakta vårt vuxenteam. 

Hörselhabiliteringen är en del av hörselvården i Region Halland. Vi samarbetar tätt med Hörselmottagningen för att kunna erbjuda bästa möjliga hörselrehabilitering.

Barnteam

Vår uppgift är att ge dig och dina närstående kunskap om hörsel och ge er strategier för att underlätta i hemmet, i förskolan, i skolan och på fritiden.

Hos oss kan du få hjälp med: 

  • Medicinsk utredning och regelbundna kontroller av din hörsel
  • Kartläggning av ditt och familjens behov av stöd 
  • Anpassning av hörapparat och tekniska hörhjälpmedel vid behov
  • Stöd för språk- och kommunikationsutveckling, till exempel teckenspråksundervisning och TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation)
  • Råd och samtalsstöd, pedagogisk vägledning
  • Föräldrautbildning och gruppverksamhet

Vårt team består av flera olika yrkesgrupper, så som audionom, specialpedagog, kurator, teckenspråkslärare, läkare, logoped, fysioterapeut, hörselvårdsingenjör och medicinsk sekreterare. 

Hörselmätning

Om du är patient hos oss, gör vi olika typer av hörselmätningar på dig, oftast varje år. En hörselmätning gör inte ont och du kan åka hem direkt efteråt. Här kan du läsa mer om hur olika hörselmätningar kan gå till. 

Vilken typ av hörselmätning som passar dig beror på din ålder och syftet med mätningen. Audionomen på hörselhabiliteringen väljer den mätning som passar bäst.

Habiliteringsplan

Vi skriver en habiliteringsplan för att tydliggöra vilka mål vi strävar efter och hur vi arbetar tillsammans för att nå dit. Syftet är att få din vardag att fungera så bra som möjligt. Vi använder ofta metoden samtalsmatta och bildstöd för att öka delaktigheten när vi kartlägger och planerar.

AVT (Auditory Verbal Therapy)

Hos oss erbjuder vi stöd och handledning till dig och dina föräldrar utifrån metoden AVT (Auditory Verbal Therapy). AVT-baserad handledning vänder sig främst till föräldrar till barn med måttlig till grav hörselnedsättning i åldern 0 till 3 år.  

Tecken

TAKK är en förkortning av Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Att använda TAKK innebär att man tecknar de viktigaste orden som man pratar. TAKK ska stödja förståelsen och ge barnet ytterligare ett uttryckssätt.  

Teckenspråket är ett visuellt språk med ett eget ordförråd och egen grammatik. Teckenspråk är inte internationellt utan varje land har sitt eget teckenspråk. Utbildning i teckenspråk kallas TUFF (teckenspråksutbildning för föräldrar). 

Om du är intresserad och känner att du har behov av TAKK eller teckenspråk är du välkommen att kontakta oss. 

Cochleaimplantat

Ett cochleaimplantat är ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger personer med grav hörselnedsättning och dövhet möjlighet att uppfatta ljud. 

När ditt hörhjälpmedel inte räcker till för att ge bästa möjliga hörsel- och talutveckling, kan cochleaimplantat vara en lösning.

Om cochleaimplantat är aktuellt för dig startar vi en utredning och eventuell operation sker senare i Göteborg, Lund eller Stockholm. 

Samverkan 

Vi samarbetar ofta med andra mottagningar inom vården och kommunen, till exempel öron- näs- och halsmottagningen, barnhabiliteringen, barn- och ungdomskliniken, skolan, förskolan, barn- och ungdomspsykiatrin, socialtjänsten och hörselpedagoger i kommunen.  

Vuxenteam

Känner du att du har svårt att uppfatta vad som sägs i vissa sammanhang? Tycker du att det är svårt att delta i samtal på grund av att du inte hör vad andra säger och att du ofta måste be personer repetera det han eller hon sa? 

Vi i vuxenteamet på hörselhabiliteringen arbetar för dig som är över 18 år och som har en grav hörselnedsättning, dövhet eller svår tinnitus. Du och dina närstående är alltid välkomna till oss. 

Hos oss kan du få: 

  • Ökad kunskap om din hörselnedsättning och dess konsekvenser
  • Stöd och kunskap att hantera svår tinnitus
  • Anpassning av hörapparat och tekniska hörhjälpmedel vid behov
  • Rådgivning och stöd till dig och dina närstående
  • Rehabilitering individuellt eller i grupp
  • Kurser för dig och dina närstående
  • Cochleaimplantat-utredning inklusive hörselmätning

Vårt team består av flera olika yrkesgrupper, så som audionom, specialpedagog, kurator, psykolog, teckenspråkslärare, läkare, logoped, fysioterapeut och medicinsk sekreterare. All planering görs i samråd med dig utifrån dina behov.  

Rehabiliteringsplan 

Om du är patient hos oss gör vi tillsammans en rehabiliteringsplan. Rehabiliteringsplanen är en överenskommelse mellan dig och vården om vad du själv ansvarar för och vad vården ansvarar för. Om du vill kan någon person som står dig nära gärna vara delaktig i din rehabilitering och rehabiliteringsplan. 

En rehabiliteringsplan innehåller bland annat övergripande mål med din hörselrehabilitering, delmål och tidsplan. Den tydliggör vilka förutsättningar du har och vad du behöver stöd med för att uppnå dina mål. 

Rehabilitering handlar om att du ska må så bra som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Det är därför viktigt att du kan berätta om dina behov och önskningar, att du känner att rehabiliteringsplanen är din och att du kan komma med synpunkter och förslag på innehållet. 

Tinnitus

Vi ger tinnitusrehabilitering till dig med svår tinnitus. Ofta gör vi en kartläggning och erbjuder gruppträffar.

Tinnitus är ett symptom och inte en skada eller sjukdom. Tinnitusljudet är sällan farligt men det kan orsaka besvär och obehag för dig. Tinnitus kan ha flera orsaker så som hörselnedsättning, buller, fysiska skador, stress, depression, muskelspänningar, sjukdomar eller läkemedelsbiverkningar.

Cochleaimplantat

Har du fått hörapparater utprovade men upplever stora svårigheter att höra i de flesta situationer ändå? Undviker du situationer till följd av att du inte hör eller behöver du ha med dig en anhörig som tolk? Behöver du ha textning för att höra på TV, trots att du använder hörapparater och TV-hjälpmedel? Då kanske cochleaimplantat kan vara aktuellt för dig.

Vi gör utredningar inför cochleaimplantatoperationer. Ett cochleaimplantat är ett hörhjälpmedel som genom elektisk stimulering av hörselnerven ger personer med grav hörselnedsättning och dövhet möjlighet att uppfatta ljud.  

Tecken 

TSS är en förkortning av Tecken Som Stöd för tal. Det är en kommunikationsform där man talar som vanligt och stödtecknar med händerna samtidigt. TSS är inte ett eget språk utan följer talspråket och används som ett stöd i kommunikationen.

Om du är intresserad och känner att du har behov av TSS erbjuder vi kurser för dig och dina anhöriga. För att få veta mer är du välkommen att kontakta oss. 

Samverkan 

Vi samarbetar ofta med andra aktörer till exempel hörselmottagningen, öron- näs- och halsmottagningen, vuxenhabiliteringen, syncentralen, försäkringskassan, syn- och hörselinstruktör i kommunen, arbetsförmedlingen och tolkcentralen.

Syn- och hörselsamordning

Du som har både syn- och hörselnedsättning av omfattande grad kan få hjälp av oss att samordna insatserna för dig på bästa sätt. För att komma till syn- och hörselsamordningen krävs en remiss. Prata med din vårdgivare som du träffar inom syn- eller hörselvården.

Boka tid eller kontakta oss

Du kan kontakta oss och träffa oss på flera olika sätt. Vid första besöket krävs en remiss. Om du är vuxen kan du skriva en egenremiss.

Du kan kontakta oss på 1177.se eller ringa oss på 010-4761944.

Välj en mottagning för att se öppettider, adress, telefonnummer och andra kontaktuppgifter. 

Våra mottagningar: 

 Hörselhabiliteringen Kungsbacka - 1177 

 Hörselhabiliteringen Halmstad - 1177

Kontrollera att du fyllt i ditt mobilnummer och din e-postadress i dina inställningar på 1177.se. Då kan vi skicka en påminnelse på bokade tider och sms till dig. Logga in för att ändra dina uppgifter. 

Samtalstips

När en person har hörselnedsättning på ett eller båda öronen är det viktigt att omgivningen skapar bästa möjliga förutsättningar för den personen att höra. Det kan vara att anpassa sitt sätt att tala eller att göra anpassningar i den fysiska miljön.

Detta kan du göra för att underlätta när du samtalar med någon som har hörselnedsättning:  

  • Se till att den som har hörselnedsättning ser ansiktet på dig som talar
  • Tala tydligt men höj inte rösten  
  • Håll ett nära samtalsavstånd
  • Tala en i taget 

Detta kan du göra för att anpassa ljudmiljön: 

  • Minska bakgrundsljud  
  • Minska slamret som uppstår av porslin och glas 
  • Tjocka gardiner, mattor och möbler i tyg dämpar bakgrundsljud  
Till toppen av sidan