Självprovtagning covid-19 Laholm stängd 1/12.Det här meddelandet avser Halland

Självprovtagningen i Laholm är tyvärr stängd idag pga av sjukdom. Boka till Halmstad, annan ort eller till imorgon.

Inför kommande väderläge.Det här meddelandet avser Halland

SMHI varnar för snöfall och kraftiga vindar i delar av Hallands län i veckan. Regionen kommer dock upprätthålla normal verksamhet utan begränsningar. Viss störning i kollektivtrafik och skolskjutsar kan komma att ske.

Kognition och kommunikation

Prata och förstå

Innehållet gäller Halland

För dig som har svårt att prata eller svårt att förstå talat språk finns det hjälpmedel och metoder som kan underlätta.

  • Om du har svårt att prata så att andra förstår.
  • Om du har svårt att förstå vad andra säger.
  • Om du inte alls kan förmedla dig med talat språk.

Du kan komma till Dako tillsammans med din logoped eller arbetsterapeut och få prova om du är hjälpt av något av nedanstående hjälpmedel. Det kan vara bra om du har en närstående eller annan person med vid besöket.

Resurscentrum för kommunikation, Dako i Halmstad

Resurscentrum för kommunikation, Dako i Varberg

Samtalsapparat med tangentbord
Så här kan en samtalsapparat med tangentbord se ut

Samtalshjälpmedel för dig som kan läsa och skriva

En bokstavstavla är ett enkelt hjälpmedel som kan underlätta ett svårförståeligt tal. En samtalsapparat med tangentbord och talsyntes kan ge god hjälp när du behöver göra dig hörd. Har du svårt att skriva på tangentbord finns det hjälpmedel som kan styras med mus, joystick, kontakter, huvudmus eller med ögonen.

Bokstavstavla
Bokstavstavla

Samtalshjälpmedel med bilder och symboler

Att peka på bilder för att kommunicera kan passa både barn och vuxna. Det är särskilt värdefullt för dig som har svårt att läsa och skriva, men kan också användas som komplement till skrift eller ett otydligt tal.

En bildkarta kan innehålla foton, ritade bilder, skrivna ord och/eller bildsymboler och kan användas för att kommunicera enstaka ord eller kombinationer av ord och begrepp. Bilder och symboler kan ordnas på olika sätt på en papperskarta, sättas in i en kommunikationsbok eller finnas i ett talande hjälpmedel.

Genom att peka på flera bilder i följd kan man bilda meningar. Texten kan läsas upp av talsyntes om man använder ett samtalshjälpmedel. Man kan också med en knapptryckning få sagt en hel fras.

Appar

Om du behöver ett talande samtalshjälpmedel kan du få en app förskriven istället för en samtalsapparat. Det finns appar för både iOS (iPhone, iPad) och Android.

Själva telefonen eller surfplattan får du köpa själv men du är välkommen till Dako för att prova olika appar och för att få hjälp med inställningar i en app.

 

Exempel på hjälpmedel för talflyt
Exempel på hjälpmedel för talflyt

Hjälpmedel för talflyt

Om du stammar, eller har andra svårigheter med talflytet, kan du testa ett hjälpmedel med fördröjd återkoppling. Hjälpmedlet gör att du hör ditt tal med fördröjning, vilket har visat sig öka talflytet betydligt för en del personer. I sortimentet finns SpeechEasy som liknar en hörapparat som sätts bakom örat.

Före utprovning ska du ha provat behandling hos logoped. Det är också bra om du har testat fördröjd återkoppling (DAF) hos din logoped före besöket på Dako. Det finns olika gratisappar för både Android och iOS som du kan prova.

Till toppen av sidan