Kostnader och ersättningar

Patientavgifter i Halland

Innehållet gäller Halland

Här hittar du information om de vanligaste patientavgifterna

Barn och ungdomar samt personer som fyllt 85 år

Barn och ungdomar har avgiftsfri hälso- och sjukvård fram till 20-årsdagen. För den som är 85 år eller äldre är hälso- och sjukvården avgiftsfri, förutom vid inskrivning på sjukhus.

Hör av dig om du får förhinder

Om du inte kan komma måste du av- eller omboka din tid, så att någon annan kan erbjudas tiden. Gör du inte det får du betala ordinarie patientavgift. Detta gäller även för dig som har avgiftsfri hälso- och sjukvård och för dig med frikort.

Betalning

Inom Region Halland har du möjlighet att betala via kort, faktura eller kontant. Men alla betalsätt finns inte i alla verksamheter. Regionen är skyldig att ta emot kontanter för sjukvårdsavgifter. Om du väljer att betala med faktura är betalningstiden 30 dagar. Om du inte betalat vid förfallodatumet skickas en påminnelse. Då tar vi ut en påminnelseavgift på 60 kr. Du kan välja att få fakturor från Region Halland som pappersfaktura, e-faktura, autogiro eller via Kivra. Anmäl i din internetbank och ange Region Halland som betalningsmottagare. Har du fått en faktura från Region Halland som du anser är felaktig kan du bestrida den. Läs om hur du gör på sidan Bestrida faktura.

Högkostnadsskydd och frikort

För att du inte ska drabbas av alltför höga kostnader för vård finns det högkostnadsskydd för sjukvård (gäller ej vid inskrivning på sjukhus), läkemedel och sjukresor. Läs mer om högkostnadsskydd och frikort samt vilka avgifter som omfattas.

Fler sätt att besöka vården

Region Halland arbetar för att du som invånare ska kunna besöka vården på fler sätt. Många mottagningar erbjuder förutom besök på mottagningen även videobesök, telefonbesök eller skriftlig kontakt (chatt). Vilket som passar för just ditt vårdbesök avgörs i samråd med vården.

Besöket ska vara överenskommet och bokat och har samma avgift som ett besök på mottagningen.

Till toppen av sidan