Operationer

Före och efter operation

Här kan du läsa mer om bland annat narkos och tiden efter en operation.

Innehåll - Före och efter operation

Visa innehåll som:
Levnadsvanor i samband med operation

Undvik tobak och alkohol före och efter din operation. Då minskar risken för komplikationer och chansen ökar att resultatet blir bra. Det är också bra om du är i så god fysisk form som möjligt.

Operation i buken - förberedelser innan och vad du ska tänka på efter

Information från fysioterapeuten/sjukgymnasten kring hur du bäst förbereder dig inför operation i buken och vad du bör tänka på efter operation.

Ont efter operation

Det är vanligt att det gör ont efter en operation och därför får du smärtstillande läkemedel. Det är en behandling som gör att smärtan minskar eller försvinner. Det bästa är om du tar läkemedlen med jämna mellanrum och innan det börjar göra ont igen. Då slipper du ha ont i onödan. Ju snabbare du kommer i rörelse igen desto snabbare läker kroppen.

Operationssår

När du opereras blir det ett sår i din hud. Det såret måste stängas igen efter operationen. Sårkanterna läggs intill varandra och sys ihop med tråd eller häftas ihop med små metallklämmor. Innan du lämnar sjukhuset eller vårdcentralen får du veta hur operationssåret ska skötas.

När barn ska opereras

Både barnet och de vuxna kan ha funderingar när barnet ska sövas och opereras. Det är bra att som vårdnadshavare veta och berätta för barnet om vad som kommer att hända. Det gör att hen känner sig lugnare.

Narkos

Narkos innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Därför kallas narkos ibland också för sövning. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.

Vad får jag äta innan operationen?

Det är viktigt att din magsäck är tom innan du sövs för att undvika att innehåll från magsäcken kommer ner i dina lungor i samband med sövning. Om reglerna inte följs finns risken att din operation inte kan genomföras. Det är mycket viktigt att du berättar för personalen på operation om du inte kunnat följa reglerna.

Till toppen av sidan