Att få en peruk - så går det till

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Vart vänder man sig

Vart vänder man sig

För att få peruk behöver du träffa en förskrivare, det vill säga någon som bland annat utreder behovet av och förskriver peruker. I Halland är det:

• Legitimerad läkare med specialistkompetens i dermatologi
• Behandlande läkare när operation eller olycksfall leder till hårförlust/håravfall
• Behandlande läkare när medikamenter eller strålbehandling leder till hårförlust/håravfall

 

För att få lösögonfransar/lösögonbryn behöver du träffa en förskrivare, det vill säga någon som bland annat utreder behovet av och förskriver lösögonfransar/lösögonbryn. I Halland är det:

• Legitimerad läkare med specialistkompetens i dermatologi

Fäll ihop

Hur bedöms om du får en peruk?

Hur bedöms om du får en peruk?

Innan peruk eller lösögonfransar/lösögonbryn kan förskrivas måste du få ditt behov bedömt av en förskrivare. Förskrivaren följer de regler som gäller i Halland. En förskrivning för peruk och lösögonfransar/lösögonbryn är giltig i fem år och gäller endast så länge du är folkbokförd i Halland.

Fäll ihop

Hur går det till att få en peruk?

Hur går det till att få en peruk?

Om läkaren bedömer att du behöver peruk eller lösögonfransar/lösögonbryn kontaktar du Hjälpmedelscentrum  för att få en rekvistion. Därefter kontaktar du själv salongen och bokar tid.

Du får fritt välja salong och kosumentköplagen gäller. Salong som tar emot rekvistionen måste ha F-skattsedel, kunna ta emot rekvisitioner och ha möjlighet att fakturera. Salongen ska fakturera enligt Region Hallands rutin. Du bör vara noggrann med att ta reda på vad som gäller hos den salongen du väljer, priser och utbud kan skilja sig åt.

Fäll ihop

Vad kostar det att få en peruk?

Vad kostar det att få en peruk?

Bidragsdelen för peruker är 7 000 kr (exkl. moms) per kalenderår. Bidragsdelen för lösögonfransar/lösögonbryn är 1 400 kr (exkl. moms) per kalenderår. 

Förbrukningsartiklar, såsom schampo, balsam, borstar, tjep, färg och pennor, får du ingen ersättning för.

Kostnader som överstiger bidragsdelen får du betala själv direkt till salongen.

Fäll ihop

Behov av ny peruk?

Behov av ny peruk?

Inför nytt kalenderår, om förskrivningen fortfarande är giltig och ditt behov kvarstår, vänder du dig till Hjälpmedelscentrum. Förskrivningen är giltig i fem (5) år. Rekvisitionen är giltig under ett (1) kalenderår.

Om förskrivningen har gått ut, vänder du dig till den person som förskrev peruken eller lösögonfransarna/lösögonbrynen. Vet du inte vem det var får du kontakta en förskrivare. Du kan alltid vända dig till din vårdcentral för hjälp.

Om förskrivningen fortfarande är giltig men bidraget är slut, får du själv betala kostnaden.

Fäll ihop

Om du inte är nöjd

Om du inte är nöjd

Om du inte är nöjd med din peruk eller lösögonfransar/lösögonbryn, ska du i första hand vända dig till salongen. Konsumentköplagen gäller.

Om du anser att du inte fått rätt behandling, hjälpmedel eller inte kommer vidare i kontakten med förskrivaren, kan du vända dig till patientnämnden som finns i varje landsting och region, ibland även i kommunerna.

 

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-12-29
Skribent:

Marina Olsson, Informationsassistent, Hjälpmedelscentrum Region Halland

Manusunderlag:

Lars-Gunnar Petersson, verksamhetschef Hjälpmedelscentrum Region Halland