Om du är på tillfälligt besök i Sverige
Är du med i socialförsäkringssystemet i något EU-land eller i något av EES-länderna, och är på tillfälligt besök i Sverige har du rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som de som är försäkrade i Sverige. Det gäller också om du är försäkrad i Schweiz.
För att få nödvändig vård krävs att du har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. På engelska heter kortet European Health Insurance Card och kan beställas från den institution som i hemlandet utfärdar sådana kort. Även barn som behöver nödvändig vård ska ha ett sådant kort.
Om du är försäkrad i ett EU-, EES-land eller Schweiz och vill ha planerad vård i Sverige kräver landstingen och regionerna att du kan visa ett särskilt förhandstillstånd om du vill få vården på samma ekonomiska villkor som den som är försäkrad i Sverige. Förhandstillståndet visar att hemlandet står för vårdkostnaderna.
Kommer du från och är försäkrad i ett land inom EU eller något av EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein kan du i regel söka vård i Sverige, betala hela kostnaden själv och sedan ansöka i efterhand om ersättning för dina kostnader i ditt hemland. Hur stor del av kostnaden som ersätts beror bland annat på vad motsvarande vård kostar i landet där du är försäkrad. Viss typ av vård kan kräva ett förhandsavgörande från motsvarigheten till Försäkringskassan i ditt hemland och det är viktigt att kontrollera det i förväg.
Gränsarbetare
Gränsarbetare, det vill säga personer som arbetar i Sverige men är försäkrade i ett annat EU-, EES-land eller Schweiz, har rätt till både nödvändig och planerad vård på samma sätt som de som är försäkrade i Sverige. Men då behöver du ett särskilt intyg som utfärdas av Försäkringskassan.
Tillfälligt arbete
Om du själv söker och får ett tillfälligt arbete i Sverige kortare tid än tolv månader måste du registrera dig hos Försäkringskassan för att få vård till vanlig patientavgift. Arbetar du längre tid än 12 månader ska du folkbokföra dig i Sverige för att få vård på samma villkor som den som tillhör Försäkringskassan.
Om du arbetar i Sverige som utsänd, av ett företag till exempel, och tillhör sjukförsäkringssystemet i ett EU-, EES-land eller Schweiz, har du rätt till nödvändig vård om du visar upp ditt EU-kort. Familjemedlemmar ska också kunna visa upp ett intyg på att du tillhör försäkringskassan i det land du kommer från.
Som utsänd person bosatt i Sverige har du rätt till all typ av vård på samma sätt som den som är försäkrad i Sverige, om du visar ett särskilt intyg som du efter ansökan kan få från Försäkringskassan.
Studerande
Studenter från EU, EES-länder och Schweiz som är mindre är tolv månader i Sverige har rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som de som är försäkrade i Sverige. Du ska då visa upp ditt EU-kort.
Studenter från EU-, EES-land och Schweiz som är mer än tolv månader i Sverige kan bli folkbokförda i Sverige och har då rätt till vård på samma sätt som andra bosatta i landet.
Pensionärer
Pensionärer från EU, EES-länder och Schweiz som vill bosätta sig i Sverige måste registrera ett intyg från sitt hemland hos Försäkringskassan. Därefter utfärdar Försäkringskassan ett intyg som ger rätt till all vård i Sverige.