Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Att söka stöd och hjälp

Att må dåligt som ung, stöd och vård Gotland

Innehållet gäller Gotland

Du kan läsa mer om att må dåligt på UMO.se (ungdomsmottagningen på nätet). Du kan även läsa mer här på 1177.se eller ringa 1177 för att få rådgivning, dygnet runt. Det är gratis.

Hit kan man vända sig när man mår dåligt som barn eller ungdom på Gotland

Det finns flera olika ställen att vända sig till på Gotland för att få stöd eller vård när man som barn eller ung mår psykiskt dåligt. Personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst har tystnadsplikt.

 • Elevhälsan på Gotland

 • Första Linjens mottagning (för barn och ungdomar 6-17 år)
  Hit kan du vända dig om du mår dåligt och vill ha någon att prata med. Till exempel om du är mer ledsen än vanligt, har svårt att hantera stress och oro, har svårt att hantera ilska och aggressioner eller om du drabbats av dödsfall eller kris nära dig. Här kan du komma i kontakt med Första Linjens mottagning

 • Barn och ungdomspsykiatrin, bup
  Du kan ringa hit när du behöver råd i mycket svåra situationer. Du kan också få hjälp att komma till bup via någon annan du har kontakt med, till exempel elevhälsan på din skola. Bup är specialistvård som erbjuder bedömning och behandling av barn och unga under 18 år med psykiska svårigheter eller ohälsa, till exempel depression, ångest, självskadebeteende och funktionsnedsättning.
  Här kan du komma i kontakt med Barn och ungdomspsykiatrin (bup)

 • Vårdcentralen, vid psykisk ohälsa för dig som är 18 år eller äldre

  Är du 18 år eller äldre ger vårdcentralen vård och behandling vid psykisk ohälsa. Behövs mer specialiserad vård hjälper de till så att du får kontakt med psykiatrin
  Sök och hitta vårdcentral - klicka här 

 • Ungdomsmottagningen Gotland

  Här kan du som är upp till 23 år få hjälp om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
  Kontakt Ungdomsmottagningen

 • Mini-Maria, för dig under 25 år

  Om du har frågor eller bekymmer som har med alkohol och droger att göra så kan du kontakta Mini-Maria.
  Kontakt Mini-Maria

 • Socialtjänsten
  Om du inte mår bra hemma, är otrygg eller känner att det inte finns någon vuxen som tar hand om dig, då kan du få hjälp och stöd av socialtjänsten. Har någon till exempel varit elak eller skadat dig eller någon i din familj så finns hjälp att få. Det är inte ditt fel. Kontakt Socialtjänsten, telefon 0498 26 88 19 dagtid vardagar (stängt kl 12-13)

 • Socialjouren
  Här får du stöd, hjälp och rådgivning i akuta sociala situationer och du kan vara anonym. Kontakt Socialjouren, telefon 0498 26 91 45 alla dagar 16-03

Elevhälsa Gotlands skolor

Elevhälsan kan ge dig stöd för att må bra i skolan, utvecklas och klara av ditt skolarbete. Du kan också vända dig till dem om du mår dåligt utan att det är direkt kopplat till skolan eller om du oroar dig för något och behöver råd. Ibland kanske du inte vet varför det känns jobbigt eller varför du är ledsen och då kan det vara bra att prata med en vuxen inom elevhälsan. Ibland kan du och/eller din familj behöva stöd av någon utanför skolan och då kan elevhälsan hjälpa till.

Kontaktinformation till nationella stödorganisationer

 • BRIS 
  För dig som behöver prata med någon vuxen t.e.x kurator. Du kan också prata med andra unga i Forum. Du kan ringa, maila eller chatta anonymt. Telefonnummer 16 111
 • Röda Korset Jourhavande kompis
  En chatt för dig som vill och behöver prata med någon annan kompis.
 • Jourhavande präst
  Om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam och behöver någon att tala med anonymt, oavsett religion eller vad du tror på.
  Chatt må-to kl. 20-24. Telefonnummer 112 alla nätter kl. 21-06.
 • Självmordslinjen
  För dig som mår dåligt och inte orkar leva eller för dig som har någon närstående som gör det. Du kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonnummer 90101
 • Ungdomsmottagningen på nätet
  Råd och fakta. Här kan du ställa frågor anonymt om hälsa, sex och relationer.
 • Män för jämställdhet
  En stödchatt för dig som definierar dig som ung kille. Du kan chatta anonymt när du vill ha någon som lyssnar eller stöttar.
 • Tjejzonen
  En chatt och gruppchatt för dig som vill få möjlighet att prata med en storasyster. Speciellt inriktade på ätstörningsproblematik.
 • Maskrosbarn
  Är en ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar, är psykiskt sjuka eller utsätter dig för våld. Chatt och mail.
 • RSFL Ungdom
  Information kring trans och könsidentitet. Finns möjlighet att maila frågor.
 • Föreningen Storasyster
  En ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrep
Till toppen av sidan