FÖRBEREDELSER INFÖR FÖRLOSSNINGEN

När är det dags att ta sig till förlossningen?

Första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. När värkarna blir intensivare kan det vara dags att ta sig till förlossningsavdelningen. Men hur vet man när det är dags? Här får du vägledning.

Du kan också ringa till en förlossningsavdelning och rådgöra med en barnmorska. Barnmorskan lyssnar på dig och utifrån läget så får du råd om det är dags att åka in eller om det är bättre för dig att stanna hemma ett tag till.

Oftast vill förlossningsavdelningarna att du ringer innan även om du känner dig säker på att det är dags. På så vis kan de vara förberedda på att du kommer. Vilken förlossningsavdelning du bör kontakta får du reda på av barnmorskan på barnmorskemottagningen.

Här hittar du förlossningsavdelningar i hela Sverige

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du inte vet vilken förlossningsavdelning du ska kontakta.

Utgå från dig själv

Det viktigaste är att du som ska föda utgår från dig själv och hur du känner dig. Du kan alltid åka in för en kontroll om det känns jobbigt och du har svårt att slappna av. Du kan få åka hem igen om allt är bra och barnmorskan bedömer att det inte är dags.

Saker som påverkar när du bör åka in

Det finns några saker som kan avgöra om det är dags att åka in:

  • Hur ofta du som föder har värkar och hur värkarna känns.
  • Om fostervattnet har gått.
  • Om du har fött barn tidigare.
  • Hur långt det är till förlossningsavdelningen.
  • Om du tidigare har fått särskilda råd av vårdpersonalen. Till exempel om du har en kronisk sjukdom.

Det finns även andra tillstånd när du behöver åka till förlossningen. Till exempel om du blöder eller har magsmärtor som inte tar paus.

Här kan du läsa mer om förlossningens olika faser

Värkarna kan avgöra

Hur kraftiga värkarna är kan vara avgörande för om det är dags att ta sig till förlossningen. Det brukar vara tid att åka in om någon eller båda av följande punkter stämmer:

  • Värkarna är upp emot en minut långa. De är tydligt avgränsade. Det känns tydligt när de börjar och när de slutar.
  • Värkarna kommer regelbundet. De kommer med jämna intervall. Du får tre till fyra värkar inom tio minuter. Det är alltså två till tre minuter mellan värkarna.

Vattnet går - vattenavgång

Ofta får du komma in till förlossningen på en kontroll om vattnet går. Särskilt om vattnet är missfärgat och luktar illa. Då behöver du åka in till förlossningen direkt.

Även om inte värkarna har startat kan du behöva åka in om vattnet går. Sedan kan du få åka hem igen om allt är bra vid kontrollen. Förlossningen kan sättas igång om värkarna inte har kommit igång ordentligt inom ett par dagar efter att vattnet har gått.

Har du fött barn tidigare?

Ofta går en förlossning snabbare när du har fött barn tidigare. Särskilt om du tidigare haft en snabb förlossning. Då kan det vara bra att åka in till förlossningen tidigt.

Hur långt har du att åka?

Du kan behöva åka in tidigare om du har långt till förlossningsavdelningen.

När får man stanna?

När du kommer till förlossningen undersöker barnmorskan hur mycket livmodermunnen har öppnat sig. Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter.

Du kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma. Det är inget ovanligt, ändå är det lätt att bli besviken.

Till toppen av sidan