1177

Dags för vårens dos?Vaccination mot covid-19

Du rekommenderas att vaccinera dig mot covid-19 i vår:

  • om du är 80 år eller äldre (född 1944 eller tidigare)
  • om du är 65-79 år och har dagliga insatser med personlig omvårdnad

Aktuella artiklar

Pollensäsongen är här

Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva.

Söka vård på Gotland

Om du blir sjuk, skadar dig eller mår dåligt behöver du veta vart du ska vända dig för att få hjälp. Så här söker du vård på Gotland.

1177 direkt – digital ingång till vården

Kontakta vården digitalt. Logga in och svara på frågor om dina symtom, vi hjälper dig via chatt eller video under tjänstens öppettider.

Förnya recept på nätet

Vet du att du kan förnya många recept digitalt? Här kan du läsa mer om hur du använder e-tjänsten "Förnya recept".

Aktuellt på Gotland

Rekommendationer för covidvaccination, våren 2024

I vår rekommenderas alla över 80 år samt personer över 65 år med dagliga omvårdnadsinsatser att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Vaccinationerna pågår fram till slutet av april. Det går bra att boka sin vaccinationstid redan nu. Enligt Folkhälsomyndigheten behöver övriga grupper ingen vaccindos under våren 2024. Önskar man ändå vaccinera sig är det möjligt, men då tillkommer en avgift på 300 kr. Rekommendationer från 1 mars Oavsett hur många gånger du har vaccinerat dig tidigare rekommenderas du en påfyllnadsdos under april och även en dos i höst, om du är: 80 år eller äldre, det vill säga född 1944 eller tidigare. 65–79 år och har dagliga insatser med personlig omvårdnad från hemtjänst, SÄBO, korttidsboende eller liknande. Till exempel med att sköta din hygien och klä på dig. Personer som är yngre än 80 år med begränsade insatser som enbart matlådor, städning eller trygghetslarm ingår inte i vårens rekommenderade grupper. Det finns flera skäl till varför personer i de rekommenderade grupperna bör fylla på sitt vaccinationsskydd, även om de vaccinerade sig i höstas. Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ökar gradvis med stigande ålder, samtidigt som vaccinets skydd avtar snabbare hos äldre. Personer från 65 år som har behov av daglig omsorg har en ökad risk för allvarlig covid-19 jämfört med jämnåriga utan omsorgsbehov. Därför behöver de med störst risk för allvarlig sjukdom ett vaccinskydd året om. Öppettider för bokning och drop-in Telefonbokningen nås på 0498-26 98 00 vardagar klockan 06.30–15.30. Är du född 1944 eller tidigare kan du även boka tid med mobilen i appen ”Alltid öppet”. Du som är 80+ eller över 65 år och har dagliga omvårdnadsinsatser kan även vaccinera dig på drop-in under april, se öppettider på 1177.se/gotland Om jag vill vaccinera mig, men inte ingår i dessa grupper? Om du inte ingår i grupperna som rekommenderas en vårdos men vill vaccinera dig tillkommer en avgift på 300 kr. Vaccinationen måste bokas via telefonbokningen. Ingen drop-in. Hösten 2024 kommer fler att rekommenderas att vaccinera sig. Det gäller till exempel om du är över 65 år, gravid eller har någon sjukdom som ökar risken att bli allvarligt sjuk. Men dessa ingår inte i vårens rekommendationer.

Vaccination mot Pneumokocker

Pneumokocker är en vanlig orsak till infektioner med bakterier. Du kan vaccinera dig kostnadsfritt mot pneumokocker från det år du fyller 65 år.

Gratis HPV-vaccination till kvinnor födda 1994-99

Hösten 2023 fick gotländska kvinnor i åldern 24 till 29 år ett brev från Region Gotland om gratis HPV-vaccination. Erbjudandet gäller även under 2024.

Aktuella artiklar

Hjälp och stöd om du är nedstämd

Det finns många olika anledningar till att känna sig ledsen, orolig eller stressad. Läs om vad du kan göra själv för att må bättre och när du ska söka vård.

Borsta tänderna på barn

En gnutta tålamod kan vara bra att ta med in i badrummet. Här hittar du fler tips för att hålla tänderna rena.

Är du förkyld?

En förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

Till toppen av sidan