Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Stöd och behandling via nätet

Ångesthjälpen ung - internetbaserad KBT-behandling

Innehållet gäller Dalarna

KBT via nätet gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån och när det passar dig bäst. Du får hjälp och stöd när du vill och var du vill. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi KBT, och har utvärderats vetenskapligt.

Få KBT via nätet i Dalarna

Vårdcentralernas samtalsmottagningar barn och unga, barn och ungdomspsykiatri (BUP) och ungdomsmottagningarna i Dalarna erbjuder Ångesthjälpen ung är för dig som är 13 år och uppåt. Om du är intresserad kan du kontakta någon av dessa så får du mer information och hjälp hur du kan starta behandlingen.

För att få KBT via nätet behöver du:

 • Tillgång mobil, platta eller dator och internetuppkoppling
 • Möjlighet att avsätta tid till självständigt arbete och få stöd av din behandlare. För att uppnå effekt krävs det att du är motiverad och har tid för behandlingen. Du kommer att behöva lägga 2-3 timmar per vecka på din behandling.
 • BankID eller lösenord.

Är KBT-behandling via nätet något för dig?

Om du ofta lider du av ångest eller överdriven oro, har återkommande panikattacker där du känner exempelvis tryck över bröstet, yrsel eller hjärtklappning kan KBT-behandlingen passa dig. 

Du kan söka hjälp för dessa symptom:

 • Ångest
 • Oro
 • Tvångstankar eller tvångshandlingar

Läs mer om ångest
Läs mer om olika terapiformer

Så här fungerar behandlingen

Innan du blir ordinerad KBT via nätet har du ett inledande möte med din behandlare som avgör om KBT via nätet kan vara något för dig. Din behandlare är psykolog eller kurator med KBT-kompetens.

Du arbetar med ett behandlingsprogram under 8-10 veckor via 1177.se:s stöd- och behandlingsplattform, via din egen dator, telefon eller läsplatta.

Behandlingsprogrammet innebär att du varje vecka arbetar med ett behandlingsavsnitt, då du läser veckans avsnitt, tar del av innehåll med text, bilder, filmer och ljudfiler och genomför de övningar som beskrivs. Efter varje avklarat avsnitt skickar du meddelande till din behandlare och/eller du får skriftlig feedback och avstämning den dag ni bestämt.

Coachning från din behandlare

Varje vecka efter avslutat avsnitt, har du en avstämning med din behandlare via plattformen och du kan också själv ta kontakt vid behov. Behandlare ger återkopplingar på ditt arbete och hjälper dig att dra största möjliga nytta av behandlingen

Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingsprogrammet tar 8-10 veckor Arbetet med övningar och skrivuppgifter tar ungefär en till tre timmar per vecka. Dessa övningar arbetar du med regelbundet under hela behandlingen.

Logga in med BankID eller lösenord

 • Du kan logga in på två sätt:
 • Med BankIDläs mer om BankID
 • Med lösenord om du inte har BankID. Lösenordet får de genom att gå till inloggningssidan på 1177.se, välj alternativet "Lösenord och SMS" (längst ned på sidan). Skriv sedan i ditt personnummer samt personliga kod. Har du inget lösenord kan du enkelt beställa ett – klicka då på "Beställ lösenord" och följ instruktionerna.

Här kan du se en instruktionsfilm om hur du loggar in i e-tjänsterna här på 1177.se.

Du som får KBT via nätet – så här loggar du in

 1. Logga in i 1177 e-tjänster och välj mottagningen som du får behandlingen av.
 2. Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
 3. Klicka på den första modulen i behandlingen.
 4. När du är klar med första med modulen skickar du ett meddelande till din behandlare. Behandlaren tittar igenom dina övningar och ger dig feedback. Därefter aktiverats nästa modul.

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning är det bara du som kan utföra ärenden som gäller dig själv.

Om du inte hinner med

Upplever du att tempot på behandlingen är för högt eller om något oförutsett inträffar som gör att du inte kan arbeta med programmet, kontaktar du din behandlare så fort som möjligt för att se över behandlingsplaneringen.

Om du inte hör av dig enligt överenskommelse

Om du av någon anledning inte arbetar med programmet enligt överenskommelse, försöker din behandlare kontakta dig via meddelandefunktionen i programmet, brev och/eller via telefon. Om du inte haft kontakt med din behandlare på mer än två veckor kommer din behandling att betraktas som avbruten.

Om du vill avbryta behandlingen

Om du av någon anledning önskar avbryta behandlingen, kontakta då din behandlare så du kan få stöd kring hur du kan gå vidare.

Till toppen av sidan