TANDVÅRD

Bedövning och smärtlindring vid tandvård

Du kan få bedövning hos tandläkaren för att lindra smärta och obehag när du till exempel ska få tandsten bortskrapad, ett hål lagat, tänder utdragna eller om du ska få en rotfyllning. Barn brukar alltid få bedövning.

Om du är känslig för smärta eller är orolig för att behandlingen ska göra ont kan du samtidigt få värktabletter, lugnande medel eller lustgas. Ofta kan även till exempel hypnos och musik hjälpa om du är rädd eller orolig. Är du allergisk mot bedövningsmedel eller använder mediciner är det viktigt att du talar om det för tandläkaren.

Varför får jag behandlingen?

Bedövning vid tandvård innebär att du får ingen eller liten känsel i det område som har bedövats. Vid behandling i underkäken brukar ofta halva tungan bli bedövad. Bedövningen sitter i några timmar och används till exempel

  • när tandsten skrapas
  • när hål lagas
  • vid rotbehandling
  • när tänder dras ut
  • vid operationer i munnen.

Om du inte vill ha bedövning

Om du inte tycker om bedövningskänslan och därför vill slippa den är det viktigt att du pratar med tandläkaren och kommer överens om hur behandlingen ska göras.

Barn bör inte få välja

Det är extra viktigt att barn inte har ont under behandlingen. De kan inte bedöma när det är nödvändigt med bedövning och brukar därför alltid få det. 

Rädsla skapar smärta och tvärtom

Om du är rädd och ängslig kan spänningen och oron göra att du får mer ont. Därför ska tandläkaren se till att du får en så smärtfri och bekväm behandling som möjligt. Hen kan dessutom göra ett bättre jobb om du är avslappnad och inte har ont.

Att ha ont kan påverka upplevelsen av tandvård på ett så negativt sätt att du börjar undvika att gå till tandläkaren. Därför är det viktigt att berätta att du är smärtkänslig, har ont eller är orolig. Då kan den som behandlar vara extra försiktig vid de moment då du kan få ont.

Rädsla för sprutor är en vanlig orsak till att undvika tandläkarbesök. Om du är rädd kan du få hjälp, till exempel med att öva bort spruträdslan stegvis hos tandläkaren.

Så går behandlingen till

Du kan få bedövningssalva före sticket med bedövningssprutan för att behandlingen ska kännas så lite som möjligt. Salvan bedövar slemhinnan och sedan får du bedövningsmedlet med en spruta. Sprutnålarna är mycket tunna för att du ska känna så lite som möjligt. En del tandläkare använder ett sprutliknande instrument som har tunnare nål och lägre tryck. Det gör att du känner av bedövningen mindre. Bedövningsmedlet ges långsamt för att du ska få så lite ont som möjligt.

Bedövningsmedel

Det finns olika bedövningsmedel. Vilket tandläkaren använder beror bland annat på din ålder, hälsa och vilken behandling som ska göras.  Om en tand ska tas ut används till exempel ofta bedövningsmedel med adrenalin, som minskar blödningen. Om du har hjärtproblem används däremot ofta bedövningsmedel utan adrenalin.

Andra hjälpmedel för smärtlindring under och efter behandlingen

Det bästa medlet mot oro och rädsla är att du känner dig lugn och trygg. Är du smärtkänslig eller orolig för att tandbehandlingen ska göra ont kan du även få följande:

  • Värktabletter, som ska tas någon timme innan behandlingen, till exempel preparat med paracetamol som Alvedon eller Panodil. Även preparat med ibuprofen som Ibumetin och Ipren kan användas. Om du har mycket ont kan tandläkaren rekommendera en kombination av de två läkemedlen.
  • Lugnande medel, som kan hjälpa om du är rädd och orolig. Dessa läkemedel lindrar egentligen inte smärtan, men gör det lättare att klara av behandlingen. Oftast får du lugnande medel antingen i tablettform eller som lösning. Barn kan även få lugnande medel via ändtarmen. 
  • Lustgasbehandling, som innebär att du andas in en blandning av lustgas och syre genom en mask som sätts över näsan. Behandlingen kan minska oro och rädsla och även göra att du klarar mer smärta. Lustgas används även vid behandling av tandvårdsrädsla. En fördel med lustgas är att den dåsighet du kan känna går över fort.
  • Andra hjälpmedel, som till exempel hypnos och musik.

Hjälpmedlen anpassas efter din ålder och din hälsa, till exempel om du har några sjukdomar.

Hur mår jag efteråt?

Om tandbehandlingen är avslutad och det finns en risk att du kommer att få ont kan du ta en smärtstillande tablett innan du går hem. Vid en större behandling, till exempel om en tand ska dras ut, kan smärta utvecklas i efterhand. Därför är det bra att prata med tandläkaren innan behandlingen om vilken smärtlindring som passar bäst för dig och vilken dos du ska ta beroende på din vikt. Ofta kan du undvika att få ont genom att ta smärtstillande värktabletter med paracetamol eller ibuprofen en timme innan behandlingen. Sedan kan det vara bra att ta smärtstillande läkemedel igen strax efter behandlingen för att förhindra att du får ont när bedövningen släpper. Det är vanligt att behöva fortsätta ta smärtstillande tabletter i cirka tre till fem dagar efter en större behandling.

Innan bedövningen har släppt efter några timmar bör du vara försiktig när du äter och dricker. Eftersom du inte har någon känsel finns en risk att du biter dig i läppen eller kinden.

Om du tar lugnande medel får du inte köra bil till eller från tandvårdskliniken eftersom du blir trött, påverkad och har försämrad reaktionsförmåga. 

Till toppen av sidan