Digital vårdcentral

Skriv ut (ca 4 sidor)
Min vård

Med Region Dalarnas app Min vård kan du träffa läkare eller ungdomsmottagning och få medicinska konsultationer via videosamtal. Det enda du behöver är en internetuppkoppling och mobilt BankID.

Skriv ut

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Precis som på din ordinarie vårdcentral kan vi hjälpa dig med en rad olika sjukdomar och besvär. Är du akut sjuk bör du ringa 112.

Läkarbesök
Vi kan hjälpa dig med de lindriga besvär som inte kräver regelbunden kontakt med din ordinarie vårdcentral. Till exempel allergi, förkylning, hosta, hudbesvär, preventivmedel, magbesvär, migrän och ögoninflammation. Enklare sjukintyg kan utfärdas. Du som förälder kan söka vård för sjukt barn samt intyg för vård av barn.

Ungdomsmottagning
Min vård ungdomsmottagning är till för dig som är 13-24 år. Besöken tar 3o minuter. Vi kan hjälpa dig med besvär med lättare ångest och oro, stress, sömnproblem, lättare depression, psykosociala besvär, identitetsfrågor, sex och relationsfrågor.

Fäll ihop

Symptomlista

Symptomlista

Allergi och Astma, till exempel matallergi, pollenallergi, pälsdjursallergi

Förkylning, till exempel bihålebesvär, halsont, hosta och feber.

Virus eller bakterier, till exempel Borrelia, besvär från halsen, Influensa, Vinterkräksjuka, urinvägsinfektion eller ögoninflammation.

Hudbesvär, till exempel hudförändringar, akne, herpes, Psoriasis, insektsbett, eksem och andra utslag.

Magbesvär, till exempel diarré, förstoppning, illamående, kräkningar, magknip, sura uppstötningar och halsbränna. gallbesvär

Muskel- och ledbesvär, till exempel ont i ryggen, nacken eller knäna. 

Allmänna hälsofrågor såsom sömnsvårigheter, munsår, nageltrång, migrän och annan huvudvärk.

Kortare sjukintyg

Vanliga barnsymtom, till exempel feber, astma, eksem, vattenkoppor, bett och utsalg. Vårdnadshavare kan söka vård för barn som är under 16 år.

Ungdomsmottagning, till exempel lättare ångest och oro, stress, sömnproblem, lättare depression, psykosociala besvär, identitetsfrågor, sex och relationsfrågor.

Fäll ihop

Så här går det till

Så här går det till

  1. Logga in säkert med ditt mobila BankID. 
  2. Boka en ledig tid som passar dig. Du får en mejlbekräftelse samt ett sms att din tid är bokad.
  3. Dagen innan mötet får du en första påminnelse och en timme innan mötet ska äga rum får du ytterligare en påminnelse.
  4. Gå in i appen. Då du är inloggad i appen kommer du att placeras i ett väntrum. Videomötet startats därefter automatiskt på vårdgivarens initiativ. 
  5. Mötet genomförs via videolänk i din mobiltelefon eller surfplatta. Besöket journalförs precis som vid ett vanligt besök på din ordinarie vårdcentral. Vårdgivaren gör sedan en medicinsk bedömning och skriver remiss eller recept om behov finns. Medicin kan hämtas ut på närmsta apotek. Vi skriver inte ut beroendeframkallande preparat.
  6. Efter ditt besök skickas en faktura till din folkbokföringsadress. Besöket kostar lika mycket som vid ett besök hos din ordinarie vårdcentral. Högkostnadsskydd gäller.
Fäll ihop

Hur bokar jag en tid?

Hur bokar jag en tid?

Du kan omboka eller avboka ditt videosamtal inom 24 timmar innan den bokade tiden.
Vid uteblivet besök tas en avgift på 300 kronor ut.

Boka tid via smartphone eller surfplatta
Om du använder Min vård på en smartphone eller surfplatta bokar du tid i appen genom att logga in med ditt mobila BankID. Boka sedan en ledig tid som passar dig. Du får en mejlbekräftelse samt ett sms att din tid är bokad.

Boka tid via dator
Om du använder Min vård på en dator bokar du tid på webbplatsen, länk till webbplatsen: https://se.visibacare.com/dalarna/

Fäll ihop

Vad kostar det?

Vad kostar det?

Läkarbesök på Min vård kostar precis som ett besök på din ordinarie vårdcentral: 200 kr. För barn upp till 20 år är ett videosamtal på Min vård kostnadsfritt.

Sjukgymnastbesök kostar 150 kr. För barn upp till 20 år är ett videosamtal på Min vård kostnadsfritt. Är du folkbokförd utanför Dalarnas län kostar det 200 kronor.

En faktura skickas till din folkbokföringsadress. Frikort och högkostnadsskydd gäller, läs mer om högkostnadsskydd på 1177

Ungdomsmottagningsbesök är kostnadsfria för dig som är mellan 13-24 år.

Fäll ihop

Recept och remiss

Recept och remiss

Recept
Du kan få recept på läkemedel precis som på din ordinarie vårdcentral. Du kan hämta ut ditt recept på valfritt apotek i Sverige.

Vårdgivare på Min vård skriver inte ut narkotikaklassade läkemedel.

Remiss
Precis som på din ordinarie vårdcentral får du en remiss till vidare vård om vårdgivaren bedömer att det finns ett behov. Din remiss skickas digitalt via journalsystemet på samma sätt som en remiss skickas vid ett besök på din ordinarie vårdcentral.

Fäll ihop

Journal

Journal

Din patientjournal förs precis som vid ett fysiskt besök på din ordinarie vårdcentral. Du kan läsa din journal på 1177 under e-tjänster, läs mer om e-tjänster på 1177

Fäll ihop

Vilka läkare jobbar i Min vård?

Vilka läkare jobbar i Min vård?

Läkarna som du träffar i ett videomöte har många års erfarenhet från primärvården. De arbetar både med videomöten och även på fysiska vårdcentraler och kliniker i Region Dalarna. All vårdpersonal har utbildats för att på bästa möjliga sätt kunna hjälpa dig via ett videomöte.

Fäll ihop

Säkerhet

Säkerhet

All kommunikation och lagring av uppgifter på Min vård sker i krypterad form. Båda parters identitet verifieras med e-legitimation, patient med BankID och vårdgivare med SITHS-kort.

Fäll ihop

Vilket tekniskt stöd behöver jag för att använda Min vård?

Vilket tekniskt stöd behöver jag för att använda Min vård?

Appen Min vård finns tillgänglig på:

  • Iphone och Ipad:  iOS v.8.0 eller senare
  • Smartphones och läsplattor: Android (v.4.4 eller senare)
  • Dator med webbkamera (Firefox eller Chrome webbläsare).

Du behöver ett BankID/mobilt BankID för att logga in, samt god internetuppkoppling.

Bandbreddstest
Innan samtalet kan du göra ett bandbreddstest via http://www.bredbandskollen.se/ så att du vet att du har bra uppkoppling. Du behöver minst 5MB, men helst 10MB eller mer för optimal kvalitet. 

Fäll ihop

Var kan jag vända mig med synpunkter och klagomål?

Var kan jag vända mig med synpunkter och klagomål?

Om du har synpunkter, förslag eller klagomål kan du vända dig till oss på Min vård, vardcentral.minvard@ltdalarna.se , med en så utförlig förklaring som möjligt om varför du är missnöjd så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Du kan även vända dig direkt till Patientnämnden. Patientnämnden är en fristående, opartisk instans reglerad enligt lag. Patientnämnden hjälper till att reda ut dina problem genom kontakter med din vårdgivare. Patientnämnden kan informera dig om dina rättigheter som vårdtagare. Läs mer om Patientnämnden

Läs mer om hur du gör om du inte är nöjd med vården på 1177, där finns informationen på fler språk.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Publicerad:
2017-02-27