Webbkurser för habiliteringen i Blekinge
Innehållet gäller BlekingePå denna sida hittar ni webbkurser sammanställda av habiliteringen där ni kan ta del av kunskap och information som kan vara värdefulla i er vardag.
Denna sida förutsätter att ni har kontakt med habiliteringen i Blekinge.
Ni kan se webbkurserna flera gånger om ni behöver, när ni har möjlighet och tillsammans med andra i er familjekrets. Utifrån de behov ni har kan ni tillsammans med habiliteringspersonal resonera om vilka webbkurser som kan vara lämpliga att börja med.
När ni tittar på webbkurserna kan ni fundera på hur kunskaperna och strategierna kan passa in i er vardag och hur ni kan tänka kring er situation.
Efter att ni har tittat på kurserna kan ni kontakta habiliteringen och ta med de funderingar som ni har för fortsatta diskussioner om hur ni kan gå vidare.
Information om autism
Det här är en digital utbildning om autism hos barn. Utbildningen riktar sig främst till närstående där barnet är 0–10 år men den är även relevant för närstående till äldre barn. Utbildningen finns även på engelska. Text varvas med korta filmer och ljudklipp.
Länk till digital utbildning från Region Skåne.
Filmer om autism och vanliga insatser finns också på Västra Götalandsregionens webbplats.
På webbplatsen autismforum.se finns en utförlig beskrivning av de kriterier som gäller för att få diagnosen autism. Informationen finns även på flera språk. På sidan finns också information om "Det här är autism" och "Tidiga tecken på autism".
Information om cerebral pares
Region Skåne har tagit fram en utbildning om cerebral pares som innehåller fakta om vad som kännetecknar cerebral pares och vad du kan göra för att hjälpa ditt barn. Den vänder sig till föräldrar och närstående till barn och ungdomar i åldern 0-17 år. I utbildningen delar föräldrar, syskon och unga vuxna med egen diagnos och delar med sig av sina erfarenheter.
Information om intellektuell funktionsnedsättning
På Region Stockholms webbplats finns förklarande information om intellektuell funktionsnedsättning. Denna diagnos kallades tidigare för utvecklingsstörning. Det finns även filmer för anhöriga, barn och ungdomar.
På Region Skånes webbplats finns mer information om intellektuell funktionsnedsättning och en digital utbildning. Utbildningen är uppdelad i olika områden som exempelvis:
- förstå barnets diagnos
- förstå barnets beteende
- fungerande vardag.
Förälder till barn med funktionsnedsättning
Podcasten "Funka olika" från habilitering och hälsa i Region Stockholm har avsnitt med olika teman.
Exempel på teman:
- att få diagnos
- information om diagnoser
- prata - vad ska jag säga till mitt barn?
- livet som pappa till barn med funktionsnedsättning
- stress i utmanat föräldraskap (bland annat om navigator ACT)
- utmanande beteende
- sex och samlevnad
- syskon
På webbplatsen Nationellt kompetenscentrum anhöriga finns olika tecknade filmer med berättelser av barn, syskon, föräldrar och mor- och farföräldar om hur man kan prata om funktionsnedsättningar.
Det finns även filmer med information och tips för föräldrar till barn med funktionsnedsättning på webbplatsen UR stöttar föräldrar.
Förhållningssätt och bemötande
Förhållningssätt och bemötande handlar om hur man förbereder sig och hur vi förhåller oss i olika situationer. Det handlar om att ge optimala förusättningar utifrån vad en person har för behov. Lågaffektivt bemötande, verbalt bemötande, bildstöd och ritprat är olika metoder att använda sig av i sitt förhållningssätt och bemötande.
Länk till film från Västra Götalandsregionen med grundläggande föräldrainformation, tydliggörande i vardagen.
Länk till film från Autism Sverige - vad behöver vi packa i en ryggsäck?
Struktur i vardagen
På Region Skånes webbplats finns utbildningen Struktur i vardagen för ökad struktur och balans i aktiviteter och vardagen. Utbildningne riktar sig till personer från 16 år och uppåt, men kan även vara användbar för anhöriga.
Se film från Västra Götalandsregionen om visuellt stöd i vardagen och förslag på hur man kan använda struktur i vardagen.
Sociala berättelser och seriesamtal
Film från Västra Götalandsregionen med grundläggande föräldrainformation om sociala berättelser och seriesamtal.
Toalett, mat och sömn
Film från Västra Götalandsregionen med kort introduktion till ämnena toalett, mat och sömn av arbetsterapeut och sjuksköterska.
På autismforum.se finns information om sömn och hur man kan minska sömnsvårigheter.
Länk till podcasten Funka olika från Region Stockholm. Podcasten tar bland annat upp ämnen som toalett, sömn och matvanor.
- Avsnittet om sömn handlar om psykolog- och beteendeanalytiker som berättar varför vi sover, vad som händer om man sover för lite och hur man kan göra för att barnet ska sova bättre.
- Avsnittet om toa handlar om självständighet och att barn med funktionsnedsättning kan ha svårare att tyda kroppens signaler. Tips på hur man kan toaletträna enligt schema och hur man kan få barnet att bli mer självständigt i toalettsituationen.
- Avsnittet om matvanor handlar om hur man kan få bättre livsstil och hälsa, samt att det finns ett samband mellan ätstörning, autism och adhd.
På Nationellt kompetenscentrum anhörigas webbplats finns fler föreläsningar att ta del av som till exempel:
Förebygga problemskapande beteende
På webbplatsen autismforum.se finns sju korta filmer om symtom vid autism hos barn i åldrarna 5-6 år, samt strategier för att undvika krav, att anpassa kravnivå, samt lära sig nya saker. Många av strategierna fungerar vid andra åldrar och diagnoser. På samma webbplats finns även texter om problemskapande beteenden och vad de beror på, hur man kan förebygga, se orsak till beteenden och tips på strategier för att komma till rätta med dem. Detta kan användas även vid exempelvis intellektuell funktionsnedsättning och andra funktionsnedsättningar.
Kommunikation, lek och samspel
Länk till allmän, grundläggande information kring kommunikation, lek och samspel.
Det finns förslag på olika typer av lekar som kan användas för att uppmuntra till lek och samspel på autismforum.se. Det finns också information på Region Uppsalas webbplats om de första och grundläggande strategierna vid lek och samspel. Sidan har olika moment som man kan titta på.
Nybörjarkurs tecken (TAKK)
Länk till kurs om tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, TAKK.
Kursen är uppdelad i fem tillfällen och innehåller praktiska övningar och uppgifter. Material finns till kursen för övningsuppgifterna.