VÅRDEN I BLEKINGE

Så söker du vård

Innehållet gäller Blekinge

Här kan du läsa om hur du söker vård i Blekinge.

Animerad bild med tre personer i olika delar av vårdflödet.

Så söker du vård i Blekinge under coronapandemin

1177 Vårdguiden

Besök 1177.se eller ring 1177 för att få goda råd för egen vård.

Många gånger räcker det med ett gott råd! På webbplatsen 1177.se finns information om vad du kan göra själv för att må bättre och snabbare bli frisk. Där kan du också hitta alla kontaktuppgifter till vården. När du ringer 1177 får du råd av en sjuksköterska om vad du kan göra själv och vart du ska vända dig om du behöver vård. Numret fungerar i hela landet – dygnet runt, alla årets dagar.

Tips! Spara 1177.se som ett bokmärke i webbläsaren och numret 1177 i din telefon.

Om du har något av följande symtom kan du även göra testet ”Vanliga symtom - när ska jag söka vård?” så får du råd om vad du bör göra. Det kan handla om att du kan vårda dig själv, ringa 1177, kontakta din vårdcentral eller akutmottagning.

  • halsont 
  • hosta 
  • feber 
  • urinvägsbesvär 
  • öronbesvär 
  • nästäppa och snuva.

Vårdcentralen

Vänd dig till vårdcentralen i första hand! Där får du hjälp när du har skadat dig eller inte mår bra. Personalen på vårdcentralen har erfarenhet och kunskap om de flesta skador och sjukdomar. Om det behövs får du komma till sjukhuset. När vårdcentralen är stängd kan du söka vård på länets två kvälls- och helgöppna jourcentraler genom att ringa 1177 Vårdguiden på telefon.

Tips! På 1177.se finns kontaktuppgifter till din vårdcentral.

Akutmottagningen

Vänd dig till akutmottagningen om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka.

På akutmottagningen får du hjälp om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka. Patienter med störst behov av vård tas alltid om hand först. I Blekinge finns det en akutmottagning på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Den är öppen dygnet runt. 

Tips! Nödnumret 112 finns om du själv eller någon i din närhet omedelbart behöver akutsjukvård.

Tandvård

Folktandvården består av både allmäntandvårdsmottagningar och specialisttandvårdsmottagningar. Du som behöver tandvård ska i första hand kontakta den allmäntandvårdsmottagning som du är listad hos. Vid behov blir du remitterad till specialisttandvård.

När du har akut tandvärk

Om du får akut tandvärk och inte tillhör någon allmäntandvårdsmottagning, eller om du får akut tandvärk under helgen, kan du ringa Region Blekinges växel 0455-73 10 00 (Karlskrona) eller 0454-73 10 00 (Karlshamn) för att få information om vilken tandvårdsmottagning som har jour.

Olycka med tandskada

Om du har råkat ut för en olycka med tandskada som följd, när alla tandvårdsmottagningar är stängda, ska du kontakta akuten för att få hjälp. Ring Region Blekinges växel 0455-73 10 00 (Karlskrona) eller 0454-73 10 00 (Karlshamn).

How to seek medical care

This informtion is avaliable in english on the website How to seek medical care.

Till toppen av sidan