Att vänta och föda barn i Blekinge

Information till dig som ska föda barn med kejsarsnitt på förlossningen i Karlskrona

Innehållet gäller Blekinge

Du som ska föda barn med kejsarsnitt på förlossningen i Karlskrona hittar information om hur det går till på förlossningen.

Någon dag innan kejsarsnittet kommer du på ett inskrivningsbesök till specialistmottagningen för gravida. Specialistmottagningen finns på Blekingesjukhuset i Karlskrona, huvudentré, byggnad 42 plan 3.

På inskrivningsbesöket får du träffa en barnmorska och en förlossningsläkare. Du får information om ryggbedövningen, information om när du ska komma till förlossningsavdelningen och duschinstruktioner inför operation. Du som har lång resväg eller har fått första operationstiden har möjlighet att få sova över på förlossningsavdelningen innan din förlossning.

På förlossningsavdelningen

Vi ankomsten till förlossningsavdelningen träffar du en barnmorska och en undersköterska som kommer att vara med när förlossningen börjar. Du blir inskriven och går igenom vad som händer under dagen. Efter att ha fått ryggbedövning kommer du inte att kunna kissa själv. Därför får du en kateter i urinblåsan. När det är dags för operation blir du transporterad till förberedelserum där du får träffa narkospersonal. Din partner eller närstående får följa med. På förberedelserummet blir du förberedd för ryggbedövning. Ryggbedövningen läggs normalt inne i operationssalen.

I operationssalen

En narkosläkare lägger ryggbedövning. Därefter tvättar en operationssköterska din mage och täcker den med ett sterilt lakan.

Efter kejsarsnittet överlämnas bebisen till barnmorskan. När bebisen mår bra och navelsträngen är avklippt, läggs den i mammas famn hud mot hud. Efter en stund görs en första barnundersökning och vi mäter längd och vikt på bebisen.

Efter avslutad operation flyttas du tillbaka till din säng på förlossningsavdelningen. Bebisen läggs till ditt bröst för att amma. Vi övervakar ditt blodtryck och puls under några timmar. Efter en stund serveras det fika med smörgås och dryck. När ryggbedövningen har släppt och du har fått tillbaka rörelseförmåga och känsel i benen plockas katetern bort. Operationssåret har fått lokalbedövning som hjälper mot smärta upp till 7 timmar.

Efter ett tag flyttas du och ditt barn till BB. Du får tabletter som smärtlindring. Den första dygnet kan man även behöva smärtlindring i form av sprutor. Det är normalt att man kissar 4 timmar efter förlossning.

Till toppen av sidan