Att vänta och föda barn i Blekinge

Information till dig som ska föda barn med kejsarsnitt på förlossningen i Karlskrona

Innehållet gäller Blekinge

Du som ska föda barn med kejsarsnitt på förlossningen i Karlskrona hittar information om hur det går till på förlossningen.

Någon dag innan kejsarsnittet kommer du på ett inskrivningsbesök till specialistmottagningen för gravida. Specialistmottagningen finns på Blekingesjukhuset i Karlskrona, huvudentré, byggnad 42 plan 3.

På inskrivningsbesöket får du träffa en barnmorska och en förlossningsläkare. Du får information om ryggbedövningen, information om när du ska komma till förlossningsavdelningen och duschinstruktioner inför operation. Du som har lång resväg eller har fått första operationstiden kan ibland få möjlighet att få sova över på förlossningsavdelningen innan din förlossning.

På förlossningsavdelningen

Vi ankomsten till förlossningsavdelningen på operationsdagen träffar du en barnmorska och en undersköterska som kommer att vara med när förlossningen börjar. Du blir inskriven och vi går igenom vad som händer under dagen. När du har fått ryggbedövning kommer du inte att kunna kissa själv. Därför får du en kateter i urinblåsan. När det är dags för operation blir du transporterad till ett förberedelserum där du får träffa narkospersonal. Din partner eller närstående får givetvis följa med. På förberedelserummet förbereds du för ryggbedövning. 

I operationssalen

En narkosläkare lägger ryggbedövning och så fort den är lagd får du hjälp att lägga dig ner. Därefter tvättar en operationssköterska din mage och täcker den med ett sterilt lakan.

Efter kejsarsnittet överlämnas bebisen till barnmorskan. När bebisen mår bra och navelsträngen är avklippt, läggs den i mammas famn hud mot hud. 

Efter avslutad operation flyttas du tillbaka till din säng och vi kör dig tillbaka till förlossningsavdelningen. Bebisen läggs till ditt bröst för att främja amning. Vi övervakar ditt blodtryck och puls och efter en stund serveras det fika med smörgås och dryck. I samband med detta görs en barnundersökning och vi mäter längd och vikt på bebisen. När ryggbedövningen har släppt och du har fått tillbaka rörelseförmåga och känsel i benen plockas katetern bort och du bör inom några timmar kunna kissa själv. Operationssåret har fått lokalbedövning som hjälper mot smärta upp till 7 timmar.

Efter ett tag flyttas du och ditt barn till BB. Du får tabletter som smärtlindring. Det första dygnet kan man även behöva smärtlindring i form av sprutor. Det är normalt att man kissar 4 timmar efter förlossning.

Till toppen av sidan