Praktiska råd i vardagen

Tvätta håret på barn

Du kan tvätta håret en gång i veckan eller vid behov på små barn upp till sex månader. Det är vanligt med kladd i håret när barnet börjar äta själv. Då kan håret behöva tvättas med schampo.

För att undvika att få schampo i ögonen kan barnet använda cyklop eller hålla en handduk mot ögonen. Du kan göra hårtvätten till en rolig stund genom att barnet får leka med löddret.

Ljummet vatten räcker för barn upp till 6 månader

Du kan tvätta det lilla barnets hår med ljummet vatten 1-2 gånger i veckan eller vid behov. Det kan till exempel vara om barnet blivit svettig i hårbotten. Håret blir inte fett och smutsigt på de yngsta barnen.

Du kan använda ett milt, oparfymerat barnschampo om barnet har fått kladd i håret. Det kan vara till exempel mat eller kräks.

Ha alltid uppsikt över barnet när hen är i badet. Det gäller även större barn. Läs mer om att hur du undviker risk för drunkning.

Milt barnschampo när håret är kladdigt

Du kan behöva tvätta barnets håroftare när hen lärt sig sitta. Då brukar barnet använda händerna mer till att äta och leka.

Gör så här

Gör så här när du tvättar barnets hår:

  1. Löddra in barnets hår med milt barnschampo.
  2. Massera hårbotten lätt och låt schampot sitta kvar några sekunder.
  3. Skölj sedan försiktigt flera gånger med ljummet vatten ur en kanna. Du kan också använda duschslangen för att få bort allt schampo.

Det är viktigt att skölja noggrant eftersom schampo kan irritera barnets känsliga hud. Försök att undvika att barnet får vatten eller schampo i ögonen så gott det går.

Det går också bra att tvätta barnets hår med en mild, oparfymerad flytande barntvål.

Ibland kan balsam behövas

På trassliga hår kan man använda balsam för att undvika att det blir tovigt. Det brukar räcka att ta balsam på hårtopparna. Skölj håret noggrant.

Tips för att slippa schampo i ögonen

En del barn tycker att det är obehagligt att få vatten eller schampo i ögonen och vill därför inte tvätta håret. Det finns flera saker du kan göra för att undvika detta:

  • Be barnet böja huvudet bakåt och titta upp i taket när ni ska skölja av schampot.
  • Låt barnet använda ett cyklop eller simglasögon.
  • Låt barnet hålla en handduk för ögonen när ni sköljer av schampot.
  • Använd en duschhätta eller duschskärm runt barnets panna som skydd mot stänk. Skärmar finns att köpa i barnbutiker.
  • Låt barnet själv duscha av schampot från håret när hen blir lite större och kan hantera duschslangen.

Tvätten kan bli en rolig stund för barnet

Låt barnet leka med sitt löddrande hår och göra roliga frisyrer. På så sätt kan hårtvätten bli en rolig stund för barnet. Du kan också låta barnet bada efter hårtvätten. Genom att skilja på bad och hårtvätt kan barn som inte gillar att tvätta håret ändå fortsätta att gilla att bada.

Barns hår kan vara olika

En del barn föds med lite hår på huvudet medan andra har mycket.

En del nyfödda har fortfarande kvar det tunna, mjuka hår som täcker kroppen när de finns i livmodern. Det kallas lanugohår och brukar falla av några dagar efter förlossningen.

Efter några veckor ersätts det första håret på huvudet med nytt hår. Ibland har det nya håret en annan färg. Någon gång efter två års ålder byts det tunnare håret ut mot de lite grövre hårstråna.

Barnet kan ha torrt hår eller fett hår. Det avgörs av talgkörtlarna som finns nära till hårsäcken. Läs mer om håret.

Till toppen av sidan