Lämna prov eller undersökas

Undersökning av stora kroppspulsådern i Skåne

Undersökning av stora kroppspulsådern i Skåne - svenska lättlästInnehållet gäller Skåne

I Skåne kallar vi dig som är man och som fyller 65 år till en undersökning av stora kroppspulsådern. Undersökningen visar om du har ett bråck på din pulsåder. Bråcket kan vara farligt och leda till att pulsådern går sönder. Genom undersökningen kan vi upptäcka bråcket så tidigt som möjligt.

Varför ska jag undersöka stora kroppspulsådern?

Stora kroppspulsådern är ett blodkärl som går från hjärtat ner i magen. Hos vissa människor kan kärlet utvidgas och det kallas för ett bråck på stora kroppspulsådern. Bråcket kan vara farligt om du inte upptäcker det i tid. Oftast märker du inte heller att du har ett bråck. I stället brukar man upptäcka det om man undersöker magen av andra orsaker.

Upptäcker du inte bråcket i tid kan pulsådern gå sönder och du kan då få kraftiga inre blödningar. I så fall måste du få vård och opereras direkt. Det är en stor och svår operation med många risker. För att undvika detta får du komma på en undersökning.

Vi kallar bara män till undersökningen eftersom det är vanligare att män får bråck än att kvinnor får det. Risken för bråck på stora kroppspulsådern blir också större ju äldre du blir.

Bråck på stora kroppspulsådern (1177.se)

Vi bokar en tid till dig

Vi bokar en tid till dig samma år som du fyller 65 år. Du kommer att få ett brev hem med information inför ditt besök.

I brevet står det
• när du ska komma
• mer om undersökningen
• mer om bråck på stora kroppspulsådern.

Du bestämmer själv om du vill bli undersökt. De flesta behöver bara undersökas en gång.

Vi undersöker dig på Helsingborgs lasarett, Centralsjukhuset Kristianstad eller Skånes universitetssjukhus Malmö.

Så går undersökningen till

Vi undersöker dig utanpå din mage med ultraljud. Då kan vi se på en skärm hur stora kroppspulsådern ser ut. Undersökningen är inte farlig och gör inte ont. Hela besöket tar ungefär 15 minuter.

Resultatet av undersökningen

Du får veta resultatet av undersökningen direkt under ditt besök.

Om du har ett bråck på stora kroppspulsådern kan vi boka en tid åt dig hos en kärlspecialist. Du bestämmer själv om du vill ha hjälp med att boka en tid. Kärlspecialisten berättar mer om sjukdomen och du kan ställa frågor. Du får också veta vart du kan vända dig om du har frågor och funderingar efter undersökningen.

Det händer nästan aldrig, men ibland blir inte resultatet av undersökningen tillräckligt säkert. Om det händer undersöker vi dig en gång till.

Om du har några frågor

Kontakta din vårdcentral om du har några frågor. Du kan också ringa 1177. Du kan höra av dig även om du inte ska bli undersökt.

 

Till toppen av sidan