Lämna prov eller undersökas

PSA-prov för prostatan

Blodprov: PSA - svenska lättläst

PSA-prov är ett blodprov som kan visa om något i din prostata har ändrats. Det finns sådana ändringar som är ofarliga och sådana som kan leda till cancer i prostatan. Med ett PSA-prov kan läkaren ta reda på om du behöver göra fler undersökningar eller behandlingar.

Varför ska jag lämna PSA-prov?

Prostatan sitter inne i kroppen, ovanför penisen. Du kan få lämna ett blodprov som heter PSA-prov, om läkaren tror att du har en ändring i din prostata. Du kan till exempel behöva kissa oftare, eller kissa med svag stråle, om något i prostatan har ändrats. Sök vård om det händer dig.

Genomskärning av mannens underliv och prostatan. Illustration.
Prostatan sitter inne i kroppen, ovanför penisen.

Vad kan PSA-provet visa?

Prostatan producerar ett ämne som kallas PSA. Provet visar hur mycket PSA det finns i blodet. Mycket PSA i blodet kan betyda att något i prostatan har ändrats. Du kan behöva göra fler undersökningar för att få rätt vård.

Vad kan det bero på?

Det är vanligt att något i prostatan ändras när du är över 50 år. Oftast är det inte farligt. Men en ändring kan även bero på inflammation eller på sjukdomen cancer. 

Cancer i prostatan är den vanligaste typen av cancer hos män. Risken för cancer i prostatan blir större, ju äldre du blir. 

En del typer av cancer i prostatan utvecklas mycket långsamt utan att du märker det. Andra typer av cancer i prostatan utvecklas snabbt. Då behöver du få behandling snabbt. Det är större chans att bli frisk om cancer upptäcks tidigt.

Du kan ta med en vän eller få hjälp av en tolk

Det är viktigt att du förstår vad personalen säger. Du kan ha rätt till tolk om du inte pratar svenska. Tolken har också tystnadsplikt. Kontakta mottagningen innan, om du vill ha en tolk. Du kan ha med dig en vän eller någon i familjen om du vill. Familj och vänner som översätter är inte tolkar och har inte tystnadsplikt.

Så går provtagningen till

En person som lämnar blodprov genom en nål i armen.
En undersköterska tar blodprovet med en tunn nål i din arm.

Du lämnar PSA-provet på en vårdcentral eller ett sjukhus. En undersköterska tar blodprovet med en tunn nål i din arm. En del personer tycker att det gör ont eller känns obehagligt, men det går snabbt över. 

När får jag svar på provet?

Du får svar inom några veckor. Du får ett brev eller blir kontaktad på telefon. Brevet skickas till den adress du är folkbokförd på. Du får komma till en ny undersökning, om provet visade att något har ändrats. 

Vill du lämna PSA-prov?

Du kan kontakta en vårdcentral om du vill lämna ett PSA-prov. Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du har frågor eller behöver få råd på telefon. De som svarar är sjuksköterskor. De kan svara på om du behöver söka vård. Du kan prata svenska eller engelska. Det kostar ingenting att ringa till 1177.

Texten finns översatt – other languages

Texten finns översatt till följande språk:

لعربية  – arabiska

English – engelska

Soomaali – somaliska

Mer innehåll på lätt svenska

Lätt svenska

Här kan du se det innehåll på 1177.se som finns på lätt svenska. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller för dig.

1177 på andra språk

Här kan du se en lista med andra språk där det finns översatt material. Sidan är på engelska.

Till toppen av sidan