Kontakta vården på nätet

Videosamtal med vården

Videosamtal är ett sätt att komma i kontakt med vården. Ett videosamtal kan göra det lättare att förklara dina besvär, till exempel om du har synliga symtom. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du är.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Kronoberg

Videomöten i Region Kronoberg

Prata med din vårdpersonal om du är intresserad av att använda videomöten för ditt besök. Videomöten med vården kan du ha via 1177.se och via appen Min hälsa. 

1177.se

Logga in på 1177.se, klicka på Se bokade tider och klicka sedan på länken för att ansluta till videomötet. OBS! Gäller bokningen ditt barn behöver du först klicka på barnet under rubriken Agera ombud och därefter Se bokade tider.

bokade tider

Appen Min hälsa

Logga in i appen, välj Region Kronoberg, ditt besök visas, klicka på Anslut.

Min hälsa

Kostnad

Kostnaden kan variera beroende på vilken typ av videomöte du har med vården. Har du och vården kommit överens att mötas på distans är kostnaden 100 kr. Barn och unga har avgiftsfri vård till dagen de fyller 20 år. Hos Folktandvården är det kostnadsfritt för personer som är yngre än 23 år. 

Videomöte för dig mellan 13 och 18 år utan e-legitimation

I första hand ber vi dig skaffa en e-legitimation i form av ett bank-id som utlämnas av din bank eller ett Freja e-id plus som utlämnas av ett ATG-ombud. Har du inte möjligheten till detta kan vården erbjuda dig ett videomöte på samma sätt som vid ett gruppbesök.

Videomöte för barn under 13 år 

Om du som förälder vill vara ombud för ditt barn 0-13 år, går detta endast att genomföra via 1177.se, appen 1177 och appen Min vård Kronoberg.  

Informationsmöten, grupputbildningar eller föreläsningar

När videomöte sker i grupp blir du inbjuden från vården med en länk som skickas till din e-post. Om du deltar via en dator ansluter du dig till mötet genom att klicka på länken som du har fått i din e-post.

Inspelning

Vi spelar inte in röst- eller videomöten. Sekretessregler gäller.

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du till exempel behöver en kroppsundersökning. 

Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Det kan gå att få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal, men inte alltid.

I flera regioner kan du prata med en sjuksköterska på 1177 genom videosamtal. Då ringer du först 1177. Sjuksköterskan du pratar med kan sedan välja att byta till videosamtal, om det behövs.

Videosamtal som en del av en behandling

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en journal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Här är några saker att tänka på vid ett videosamtal: 

  • Se till att vara på en plats med bra internetuppkoppling.
  • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
  • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med anledning av sekretessen.
  • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
  • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
  • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
  • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
  • Använd mobilens blixt eller lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra. 

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför kontakten med vården.

Läs mer på 1177.se

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan