LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur kan jag bli brun trots känslig hy?

Fråga

Jag är känslig för solen och bränner mig lätt. Kan jag använda någon brun-utan-sol produkt eller någon som innehåller betakaroten för att slippa att bränna mig i solen? Eller kan solarium hjälpa mig så jag inte bränner mig?

Svar

Nej, det går inte att förbereda sig för solen med hjälp av brun-utan-solprodukter eller solarier. Jag ska förklara varför:

  • De flesta brun-utan-solprodukter innehåller inte något skydd mot UV-strålning och därmed får du inget skydd mot solens strålar, även om du ser solbränd ut. När du solar ska du därför betrakta huden som "icke-solad" och välja en solskyddsprodukt anpassad efter det. Solskyddsfaktorn ska sen vara anpassad efter din hudtyp.
  • Många brun utan-sol-krämer innehåller bland annat parfym för att ta bort den speciella lukten. Parfymen och vissa andra ämnen kan i samband med solning ge pigmentförändringar och allergiska reaktioner. Därför ska du sola extra försiktigt när du använt en brun utan sol-kräm.”
  • Det som kan vara lite svårare när du använder brun-utan sol är också att se hur huden reagerar vid solning om huden redan har fått en grundfärg av brun-utan-solprodukter. Därför är det bra att vara extra försiktig och sola lite i taget.
  • Solarier ger inte den nödvändiga förtjockningen av överhuden som skyddar mot solskador, eftersom den till största delen ger UVA-strålning, inte UVB-strålning som i solen. Därför är det inte meningsfullt att ”grunda” i solarium innan du exempelvis åker till ett land med mycket sol. Det finns också en lag som säger att du måste fyllt 18 år för att få sola solarium. Men Strålsäkerhetsmyndigheten avråder alla från att sola solarium.

Det som skyddar din hud från att bli bränd är pigmenteringen. I huden finns melanocyter, vilket är celler som producerar pigment som ska skydda oss från solen. En person med ljus och rödlätt ton har mindre pigment och blir därför extra känslig för solen och får lättare solskador på huden. Huden blir redan efter en kort tid i solen röd. Tvärtom gäller, att en person med mycket pigment, särskilt mörkhyade, tål solen bättre.

Ladda gärna ner strålsäkerhetsmyndighetens app "Min soltid".

Kristina Lewis, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan