FÖRNYA RECEPT OCH HÅLL KOLL PÅ DINA LÄKEMEDEL OCH HJÄLPMEDEL

Förnya recept

Innehållet gäller Jönköpings län

Du kan enkelt förnya ett recept genom att logga in. Du kan också ringa kliniken eller mottagningen som skrev ut receptet. Det är viktigt att förnya receptet i god tid så att du inte blir utan läkemedel. Receptet skickas elektroniskt till apoteket. Det betyder att du kan hämta läkemedlet direkt på valfritt apotek.

Receptfria läkemedel kan skrivas ut på recept i de fall du har långvariga eller kroniska sjukdomsbesvär. 

Vid lindriga sjukdomsbesvär som beräknas gå över inom fyra veckor med hjälp av egenvård skrivs det inte ut något recept. Detta gäller bland annat vid: 

  • kortvarig pollenallergi
  • kortvariga smärttillstånd
  • lindriga magbesvär.

Detsamma gäller om du har långvariga besvär av torr hud, torra ögon eller torra slemhinnor, men där tillståndet inte har sjukdom som orsak. Riktlinjerna gäller både barn och vuxna. 

Så här kostar det

Förnya recept i sjukvården

Det kostar 100 kronor att förnya ett recept utan läkarbesök. Du betalar via faktura. För barn och ungdomar under 20 år och för dig som har frikort för sjukvård är det kostnadsfritt att förnya recept.

Förnya recept i Folktandvården

Om du har ett frikort för sjukvård, samt intyg om nödvändig tandvård eller har rätt till tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling är det kostnadsfritt att förnya recept. Om du inte har ett frikort kostar det 30 kronor. Kostnaden för att förnya recept betalas vid besöket hos Folktandvården eller via faktura.

Till toppen av sidan