SKADOR PÅ ARMAR OCH BEN

Knäskålen ur led

Knäskålen kan gå ur led om du får ett kraftigt slag mot knät eller om du vrider knät hastigt. Det gör mycket ont. De flesta blir bra efteråt, men läkningen kan ta några månader.

Skadan sker oftast hos barn och tonåringar, men det kan hända även vuxna. Det är vanligare om du är kobent.

Om knäskålen har gått ur led en gång ökar risken för att det ska hända igen. Ju yngre du är när det händer första gången, desto större är risken för återfall.

Läs mer om knäbesvär hos barn och ungdomar.

Symtom

När knäskålen går ur led känner du att den glider ur sitt läge samtidigt som du får mycket ont. Oftast åker knäskålen tillbaka till rätt läge, antingen av sig själv direkt efter skadan eller när du sträcker på benet. Efteråt svullnar knät och du får svårt att stödja på benet.

När och var ska jag söka vård?

Du bör söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om du tror att knäskålen har gått ur led.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Behandling

Läkaren rättar till knäskålens läge om knäskålen inte har glidit tillbaka av sig själv. Du får smärtlindring innan. När knäskålen är på plats brukar man få göra en röntgenundersökning för att se att det inte har blivit skador på skelettet.

Du kan behöva ha en skena som stöd för knät under några veckor. Du får stödja benet, men behöver troligen gå med kryckor under den första tiden. En fysioterapeut, även kallad sjukgymnast, kan visa dig hur du ska röra på benet. Fysioterapeuten kan också visa dig övningar som du så småningom kan göra för att öka din rörlighet och styrka.

Du kan behöva opereras om din knäskål har gått ur led flera gånger tidigare, eller om risken att det ska hända igen är stor. Läkaren syr då ihop vävnaderna bredvid knäskålen så att de blir stramare.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan