Om vaccin mot covid-19

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Här får du veta hur du gör för att bli vaccinerad mot covid-19 i din region, och vad du behöver tänka på innan du vaccinerar dig.

En person läser information på 1177.se
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.

På sidan Vaccination mot covid-19 kan du läsa mer och se filmer om varför du behöver vaccinera dig. Du får veta vad som händer i kroppen när du vaccinerar dig, hur själva vaccinationen går till och hur du kan må efteråt.

Läs också: Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19?

Behöver jag boka tid?

Det varierar mellan regionerna om du behöver boka tid och hur du gör. Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.

Här kan du läsa frågor och svar om att boka vaccination mot covid-19.

Jämtland Härjedalen

Vaccination i Jämtland Härjedalen

I Jämtland Härjedalen kan alla som är 18 år eller äldre ta sin nästa vaccindos. Men det måste ha gått minst fyra månader sedan den förra vaccindosen. 

Drop in-mottagning eller boka tid? 

Ibland finns det möjlighet att gå till mottagningar som erbjuder drop-in-vaccination. Då behöver du inte boka tid i förväg. I annat fall måste du boka tid för vaccination. Här ser du vad som gäller där du vill vaccinera dig: Vaccinationstider för influensa, pneumokocker och covid-19 i Jämtland Härjedalen.

Så bokar du tid via 1177.se

  • Gå in på hälsocentralens sida under Hitta vård, och klicka på Boka tid för vaccination mot covid-19 som finns under Våra e-tjänster
  • Välj vilken e-legitimation du vill logga in med och följ instruktionerna.
  • När du har loggat in ser du ett formulär där du ska besvara ett antal frågor. Om du får alternativet Boka tid när du har besvarat frågorna så tillhör du de som kan boka vaccinationstid just nu.
  • Tryck på Boka tid och välj det bokningsalternativ som stämmer för dig.
  • När din bokning är registrerad får du en bekräftelse. Läs noga vad som står i bekräftelsen

Vissa modeller av mobiltelefoner kan inte hantera e-tjänsten för webbtidbokning. Då är rekommendationen att boka tid via en dator istället, eller ringa till bokningstelefonen.

Så bokar du tid via telefon

  • Ring till bokningstelefonen på telefonnummer 063-14 22 50.
  • Följ instruktionerna som du får i talsvaret.

Bokningstelefonen är bara till för tidsbokning. Har du medicinska frågor om covid-19-vaccination så kan du läsa här på 1177.se eller ringa 1177.

Vaccination i annan region

Du som vill ha dos i en annan region kan läsa mer om hur du bokar tid här. Där finns även information för dig som fått dos i en annan region men vill få nästa dos i Region Jämtland Härjedalen.

Att tänka på inför vaccinationen

Ta med dig legitimation när du ska vaccinera dig. ​Välj region högst upp på sidan för att se vad du behöver göra om du saknar legitimation. Du som är barn och ska vaccinera dig i skolan behöver inte legitimation.

Det är bra att ha på sig kläder som gör det enkelt att komma åt överarmen vid en vaccination. Till exempel en kortärmad tröja. 

Jämtland Härjedalen

Hälsodeklaration

Innan vaccinationen ska du fylla i en hälsodeklaration. Gör det gärna i förväg och ta med dig den till vaccinationsmottagningen.

Här kan du ladda ner:

Hälsodeklaration för vaccination mot covid-19/säsongsinfluensa/pneumokock

Om du inte har tillgång till skrivare så får du börja med att fylla i hälsodeklarationen på plats när du kommer till din bokade tid.

Samtycke vid vaccination för dig som inte har fyllt 18 år

Du som är under 18 år behöver också ta med dig en ifylld samtyckesblankett. Läs mer om det under rubriken Vaccination av barn och unga längre upp på den här sidan.

Intyg för personal som ska vaccinera sig

Här finns ett intyg för personal som ska vaccinera sig mot covid-19.

Det gäller för personal inom vård och omsorg hos privata vårdgivare och privat tandvård. Det gäller även för personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära följande personer:

  • De som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
  • De som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Unga under 18 år

Du som är under 18 år kan behöva ta med dig en så kallad samtyckesblankett. Den ska visa att din eller dina vårdnadshavare godkänner att du vaccinerar dig.

En del unga personer får vaccinera sig fast de saknar en samtyckesblankett. Då vill personalen prata med dig först för att se att du verkar vara tillräckligt mogen.

Det är olika vad som gäller i regionerna.

Boka om din tid

Boka om din tid om du inte kan komma. Du ska inte vaccinera dig om du är sjuk. Vänta tills du mår bra igen.

Jämtland Härjedalen

Har du bokat via telefon, ring 063-14 22 50 och välj Avboka tid. Tala in namn, personnummer och vilken tid du vill avboka.

Har du bokat via 1177.se så syns tiden under Bokade tider inne i e-tjänsten. Klicka där för att gå vidare till avbokningen.

Sedan måste du själv boka en ny tid när du är frisk igen. 

mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Covidbevis

Du som ska resa kan behöva ett covidbevis. Det finns olika slags covidbevis.

Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Det gäller alla vuxna och barn. Här kan du läsa om det är något mer du behöver tänka på nu.

Till toppen av sidan