Att få recept och att köpa läkemedel

Dosförpackade läkemedel i Halland

Innehållet gäller Halland

Dosförpackade läkemedel innebär att de tabletter som ska tas vid ett och samma tillfälle samlats i en liten påse. Varje dospåse är tydligt märkt med personuppgifter, vad påsen innehåller och när läkemedlen i påsen ska tas. Detta underlättar för personer som har svårt att veta vilken medicin som ska tas vid olika tillfällen under dagen.

Dospåsarna paketeras vanligtvis för att räcka till två veckors förbrukning. Vissa läkemedel går inte att packa i dospåsar, de kan beställas och levereras i sin originalförpackning tillsammans med dospåsarna.

Personer som tar flera läkemedel dagligen och är i behov av hjälp med sin läkemedelshantering har möjligheten att få dosförpackade läkemedel. Det är läkaren på vårdcentralen som avgör om det är aktuellt. 

Det är framför allt äldre patienter som bor hemma eller i särskilt boende och vissa patienter inom den psykiatriska öppenvården som får medicinen förpackad på detta sätt.

Hur fungerar det?

Dosrullarna kan hämtas ut på lokalt apotek eller hos apoteksombud. Du måste alltid visa legitimation när du hämtar ut dina läkemedel. Om du har hand om dina läkemedel själv kan du även få dosrullarna hemskickade mot en avgift.

Om du bor i särskilt boende, eller får hjälp med dina läkemedel av kommunen, kan dina läkemedel levereras direkt till boendet/enheten, där personalen hjälper dig med dina läkemedel.

Du kan betala dina läkemedel via till exempel faktura eller kontant på ditt apotek. Du kan välja att betala hela fakturabeloppet på en gång eller dela upp betalningen. Aviseringsavgift tillkommer. 

Läkemedlen på dosreceptet är giltiga i maximalt ett år. 
Du får en påminnelse tillsammans med dina dosrullar 1-2 månader innan giltighetstiden går ut samt vid sista fullständiga leverans. Kontakta din läkare för en genomgång av dina läkemedel och för att eventuellt få receptet förnyat.

Mer information finns på apotekets webbplats.

Till toppen av sidan