Före och efter operation

Blodsockerfall efter fetmaoperation

Innehållet gäller Dalarna

Efter att ha genomgått en fetmaoperation är det ganska vanligt att uppleva snabba blodsockerförändringar, framför allt om måltiden innehåller mycket kolhydrater. Det gör att du kan uppleva sötsug efter en måltid och bidra till att man småäter mellan måltider. Vissa får mer allvarliga symptom och känner sig darrig, kallsvettig, illamående och få svimningskänsla, så kallat ”blodsockerfall”.

Om symptomen uppkommer 1-2 timmar efter måltiden, kan det bero på att du ätit eller druckit för stor andel kolhydrater vid måltiden innan. Många som har genomgått en fetmaoperation mår bäst av att minska rejält på kolhydratrika livsmedel. Ett exempel är att utesluta eller minska rejält på pasta, ris och potatis (kolhydrater) för att istället äta mer kött, kyckling eller fisk (protein) och göra tillägg av grönsaker tills man blir mätt. Mackor byggs med fördel på höjden enligt principen ”litet bröd och mycket pålägg” (protein och grönsak).

Känsligheten varierar så ”lagom mycket” kolhydrater för en individ kan vara ”för mycket” för en annan. Generellt gäller att proteinrika livsmedel bör prioriteras framför kolhydratrika för att må så bra som möjligt efter bariatrisk kirurgi. Om du ändå får symptom/blodsockerfall kan man ta några bitar Dextrosol/druvsocker och vänta i ca 10 minuter för att sedan äta något proteinrikt. Detta för att höja och jämna ut blodsockerkurvan.

Se en digital föreläsning om hypoglykemi (blodsockerfall) efter fetmaoperation

Mer information

Om fetmaoperation

Kostråd inför och efter fetmaoperation

Till toppen av sidan