Språkriktlinjer A-Ö

Kvinna

Vi skriver endast ut orden kvinna, man, pojke eller flicka när det behövs.

Vi undviker orden i våra texter av flera skäl:

- Vi har ett du-tilltal i våra texter. Det är ett direkt tilltal som gör att läsaren känner sig inkluderad. Du-tilltal är praktiskt i alla sammanhang där könet är okänt, eller inte spelar någon roll.

Du som har haft ätstörningar tidigare kan få återfall under graviditeten. (Inkluderande och direkt)

Kvinnor som har haft ätstörningar tidigare kan få återfall under graviditeten. (Inte lika inkluderande, inte direkt tilltal.)

- Inom vården är det viktigt att vara korrekt med fakta och anatomi. Som exempel kan vi ta sjukdomen endometrios. Den beror inte först och främst på att du anatomiskt är kvinna, utan på att hormoner får vävnader att växa utanför livmodern. Ett annat exempel är prostatabesvär. Det beror inte först och främst på att du anatomiskt är man. Du får besvären för att du har en prostata. Vi beskriver den sjukdom, kroppsdel eller funktion det gäller.

- Alla människor identifierar sig inte som man eller kvinna. Genom att undvika de orden i texterna, och i stället använda du-tilltal, inkluderar vi fler. Det är extra viktigt eftersom transpersoner enligt undersökningar har en sämre hälsa än genomsnittet. I våra språkliga riktlinjer utgår vi bland annat från diskrimineringslagen. Därför är viktigt för oss att inkludera personer med könsöverskridande identitet eller uttryck.

- Att skriva enkelt och begripligt är vårt viktigaste redskap när det gäller att inkludera. För att texterna ska vara begripliga går det ibland inte att undvika orden kvinna, man, tjej eller kille. Då förklarar vi med en tilläggstext vad vi menar med orden.

Till toppen av sidan