Operationer

Benamputationer

Innehållet gäller Västmanland

De allra flesta benamputationer beror på nedsatt blodcirkulation som bland annat kan medföra smärta och svårläkta sår. Ungefär hälften av benamputationerna beror på diabetes. En liten del benamputationer beror på olycksfall, tumörsjukdomar eller medfödda missbildningar.

En benamputation är ett stort ingrepp. Du kommer att vara sövd under ingreppet och efteråt behandlas du med smärtstillande läkemedel under en tid. Efter en stor operation är det vanligt att uppleva trötthet och skiftande humör. Att förlora en del av ett ben innebär en stor förändring av hela livssituationen. Många genomgår ett sorgearbete över sin förlorade kroppsdel.

Benamputationen sker så långt ner på benet som möjligt. Det är läkaren som bestämmer nivån och den beror på var det finns frisk vävnad i benet, bra cirkulation krävs för att läka operationssåret efter amputationen.

Protes

Att vänja sig att gå med protes är arbetsamt och kräver mycket tid och träning. Det är mycket mer ansträngande att gå med protes än att gå med två riktiga ben. Det är stor skillnad på att vara lårbensamputerad jämfört med underbensamputerad, då det krävs mycket mer fysisk ansträngning att gå med en lårbensprotes. Alla amputerade blir inte så kallade protesgångare, i vissa fall blir livskvaliteten bättre i rullstol.

Viktiga förutsättningar som krävs för att bli protesgångare:

  • Självständig vid förflyttning till och från rullstol.
  • God rörlighet i knä- eller höftleder.
  • God kognitiv förmåga (förstå instruktioner).
  • Klara uppresning på kvarvarande ben med lätt stöd av rollator/betastöd, kunna stå på kvarvarande ben och släppa stödet med en hand.
  • Ha god balans i sittande utan ryggstöd.
  • God funktion i händer för att kunna hantera på- och avtagning av protes.
  • Läkt amputationssår.

Här kan du ta del av mer utförlig information om benamputation. 

 

Kontaktinformation - Gåskolan Västmanland:

Västmanlands sjukhus Västerås, Arbetsterapi och fysioterapi, ingång 35
Telefon: 021-17 36 38

Västmanlands sjukhus Västerås, Aktiv ortopedteknik, ingång 2
Telefon: 021-42 11 500 

Till toppen av sidan