Beroende och skadligt bruk

Naloxon nässprej vid överdos av opioider i Västmanland

Innehållet gäller Västmanland

Du som riskerar ta överdos av opioider kan få naloxon nässprej och utbildning om hur det används via Lågtröskelmottagningen eller Vuxenpsykiatriska beroendemottagningen i Västmanland. Naloxon kan förebygga skador och dödsfall vid överdoser av opioider, som till exempel morfin, heroin, fentanyl och tramadol.

Vad är naloxon?

Naloxon är en förkortning av substansen naloxonhydroklorid som kan rädda liv vid en överdos av opioider. Vid en överdos av opioider hämmas andningsreflexen vilket kan leda till att man slutar att andas. Det i sin tur kan leda till hjärtstopp och död.

Naloxon är ett motgift mot opioider och kan tillfälligt hindra opioidernas effekt tills den som överdoserat blir omhändertagen av sjukvårdspersonal.

Naloxon har länge använts inom sjukvården för att stoppa opioidöverdoser. Läkemedlet är ofarligt och ger ingen effekt för den som inte har tagit opioider.

Vem kan få naloxon och vad kostar det?

Du som riskerar ta en överdos av opioider kan kostnadsfritt få naloxon nässprej tillsammans med utbildning. För att få naloxon i Västmanland kontaktar du Lågtröskelmottagningen eller Vuxenpsykiatriska beroendemottagningen.

Hur används naloxon nässprej?

Innan du får naloxon behöver du gå en utbildning för att lära dig hur läkemedlet används. Du får en väska som innehåller naloxon nässprej och instruktioner så att du eller närstående kan se hur läkemedlet ska ges vid en överdos. I väskan finns två naloxon nässprej som innehåller en dos i varje.

Fyll på väskan

Väskan ska alltid innehålla två nässprejer. Fyll på din naloxonväska där du fick din naloxonutbildning.

Informera närstående om hur de ger naloxon

Det är viktigt att du som har naloxon informerar personer i din omgivning. De behöver veta var du förvarar läkemedlet och hur de ska göra om du blir okontaktbar eller medvetslös vid en opioidöverdos. Vid en opioidöverdos hämmas andningsreflexen vilket kan leda till att du slutar att andas. Personen som hittar dig kan därför behöva ge dig naloxon tillsammans med inblåsningar mun mot mun.

Kännetecken vid överdos

En person som tagit överdos av opioider kan ha följande kännetecken:

  • Okontaktbar eller medvetslös
  • Snarkande andning
  • Små pupiller
  • Oregelbunden andning eller helt slutat andas
  • Blå läppar och naglar
  • Kall och blek. 

Ring alltid 112 vid överdos, även om du ger naloxon

Naloxon stoppar opioidernas effekt i ungefär en halvtimme. Efter det kommer opioidernas effekt tillbaka. Därför måste du alltid kontakta sjukvården vid en överdos.

Så ger du naloxon nässprej – steg för steg

Så ger du naloxon nässprej till personen som råkat ut för en överdos av opioider:

  1. Kontrollera om personen är vid medvetande.
  2. Kalla på hjälp och larma genom att ringa 112.
  3. Ge en dos naloxon nässprej i ena näsborren. Spreja direkt i näsan. Testspreja inte i luften som många gör med andra nässprejer. Naloxon nässprej innehåller bara en dos.
  4. Om personen andas av sig själv lägger du personen i stabilt sidoläge och inväntar ambulans. Stanna alltid hos personen tills ambulansen kommer till platsen.

    Om personen inte andas:
  5. Säkerställ att personens luftvägar är fria. Rensa bort spyor eller främmande material ur munhålan.
  6. Öppna luftvägarna genom att lyfta hakspetsen och böja huvudet bakåt på personen.
  7. Kläm ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.
  8. Gör två inblåsningar via munnen. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig på personen. En inblåsning ska ta cirka en sekund. Fortsätt göra två inblåsningar var tionde sekund.
  9. Om personen inte andas av sig själv inom två minuter ger du den andra dosen med naloxon nässprej. Fortsätt sedan med två inblåsningar var tionde sekund.
  10. När personen andas av sig själv lägger du personen i stabilt sidoläge och inväntar ambulans. Stanna alltid hos personen tills ambulansen kommer till platsen.

 

Att själv ta naloxon

Vid en opioidöverdos är det inte säkert att du klarar av att ta naloxon själv. Om du misstänker att du överdoserat opioider kan du ta en dos naloxon i ena näsborren. Spreja direkt i näsan. Testspreja inte i luften som många gör med andra nässprejer. Naloxon nässprej innehåller bara en dos.

Biverkningar

Under tiden naloxonet verkar kan du känna abstinensliknande symtom som illamående, rastlöshet, irritation, hjärtklappning och svettningar. Naloxon är ofarligt och helt effektlöst för personer som inte har tagit opioider.

Till toppen av sidan