ÖRON OCH BALANS

Åksjuka

De första tecknen på att du håller på att bli åksjuk kan vara att du gäspar, blir trött och blek. Sedan kan du må illa och kräkas. Du kan lindra besvären med receptfria läkemedel.

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare åksjuka än andra. Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.

Så kan du lindra åksjuka

De här råden hjälper de flesta:

  • Försök att vara utvilad inför resan.
  • Stanna och ta pauser från åkandet om det går. Frisk luft kan göra att du känner dig bättre.
  • Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Under resans gång är det bra att äta lite och ofta.
  • Vid bussresor är det bra att sitta längst fram. Ofta lindras eller försvinner besvären om du sitter i färdriktningen.
  • Försök att fästa blicken på vägen eller horisonten. Att läsa och titta i böcker under resan kan däremot förvärra illamåendet.
  • Vid båtresor är det bäst att sitta mitt i båten, där det gungar minst. En del personer tycker att det känns bättre att sitta längst fram och se ut. Det allra bästa är att vara utomhus.
  • Välj en plats nära mittgången om du åker med snabbtåg. Då känns krängningarna mindre och risken för åksjuka minskar.
  • Illamåendet kan minska om du ligger ner, slappnar av och blundar. Det blir oftast bättre om du sover. Då blir balansorganen mindre påverkade och du känner inte av rörelseförändringar lika mycket.

Receptfria läkemedel

Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka som du kan köpa på ett apotek. De minskar bland annat känsligheten för rörelseförändringar. Då minskar risken för illamående. Du ska ta läkemedlen en stund innan du påbörjar resan. Läs noga anvisningarna i förpackningen om hur du ska ta läkemedlen och för vilka åldrar de gäller.

Det kan vara bra att veta att läkemedlen försämrar reaktionsförmågan och att det är vanligt att bli dåsig. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du inte har blivit hjälpt av receptfria läkemedel. En läkare kan skriva ut receptbelagda läkemedel mot åksjuka.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

 

 

Till toppen av sidan