Vårtor och svamp

Åldersvårtor

Åldersvårtor är upphöjda hudförändringar. De är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Åldersvårtor kan komma redan i tjugoårsåldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga.

Namnet åldersvårta beror på att hudförändringarna kan likna vårtor. Ibland kallas de även seborroiska vårtor eller mjällvårtor, som är en översättning av det medicinska namnet seborroisk keratos.

Vårtorna är godartade hudförändringar som inte övergår i cancer.

Symtom

Seborroisk keratos är upphöjda och kan likna vårtor.

Åldersvårtor är hudförändringar som oftast är upphöjda och rundade, och väl synliga. Storleken brukar vara mellan fem millimeter och fem centimeter.

Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fet och glänsande eller torr och fjällande.

Åldervårtor kommer ofta snabbt, inom dagar eller veckor.

Du känner vanligtvis inte något av en åldersvårta, men den kan sitta så att den skaver eller fastnar i kläder.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer på dig:

  • Du är osäker på om det är en åldersvårta du har fått.
  • Åldersvårtan blöder eller förändras.
  • Åldersvårtan är infekterad och blir inte bättre på några veckor.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Undersökning

Läkaren undersöker hudförändringen genom att titta och känna på den. Ofta använder hen också ett dermatoskop. Det är ett instrument som består av ett förstoringsglas och en lampa. Ibland behöver hen ta ett hudprov, och då får du lokalbedövning.

Behandling

Det går inte att förebygga åldersvårtor. Om du har besvär av dem kan en läkare eller sköterska enkelt ta bort dem genom skrapning eller frysbehandling. Det kan till exempel vara om de skaver eller är missprydande. Denna behandling får du betala själv. Det är vanligt att åldersvårtor kommer tillbaka efter att de har blivit borttagna.

Eftersom åldersvårtor aldrig utvecklas till cancer behöver de inte skäras bort.

Komplikationer

Ibland kan vårtorna under en period på några veckor vara inflammerade och lite såriga, men det är ovanligt. Det kallas för inflammerade eller irriterade åldersvårtor. Det är vanligt att de sedan ramlar av.

Efter en skrapning finns risk för att det blir en blek eller mörk ring, att åldersvårtan kommer tillbaka efter något år eller att det blir ett ärr.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan