Hjärta, blod och lymfkörtlar

Hjärtrytm

Här kan du läsa om olika sjukdomar och besvär som har med hjärtats rytm att göra.

Innehåll - Hjärtrytm

Visa innehåll som:
 • Plötsligt hjärtstopp hos idrottande barn och ungdomar

  Det är mycket ovanligt, men det händer att idrottande barn och ungdomar plötsligt får hjärtstopp. Det beror oftast på någon allvarlig ärftlig sjukdom i hjärtat som inte har upptäckts tidigare.

 • Förmaksflimmer

  Vid förmaksflimmer slår hjärtat oregelbundet och oftast fort. Då kan inte hjärtat pumpa runt blodet som det ska. Kroppen och hjärtat klarar av förmaksflimmer, men det finns en ökad risk för blodpropp och stroke. Därför kan du behöva behandling. Många som får förmaksflimmer behöver vård på sjukhus.

 • Hjärtklappning

  Hjärtklappningsbesvär, som extraslag, hårda hjärtslag eller hjärtrusningar under en kort stund, är vanliga och förekommer i alla åldrar. Normalt är det inget att oroa sig för, särskilt om de kommer i samband med stress eller oro.

 • Förändrade hjärtslag hos barn - arytmi

  Förändringar i hjärtrytmen kallas även arytmi. Det innebär att barnets hjärta slår för snabbt, för långsamt eller oregelbundet.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Så fungerar hjärtat och blodomloppet

Hjärtat pumpar blod genom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut till kroppens olika organ och vävnader och sedan tillbaka till hjärtat igen. Det kallas blodomloppet.

Till toppen av sidan