Svårt att boka tid på grund av planerat underhållsarbete.Det här meddelandet avser Västmanland

Torsdag 9 december, klockan 08.00-14.00 kan det förekomma driftstörningar när du loggar in i din journal på grund av uppdateringar i systemet.

Celiaki

Mat och matlagning vid celiaki

Celiaki innebär att proteinet gluten som finns i vete, korn och råg gör att din tunntarm blir inflammerad. För att tarmen ska läka behöver du övergå till att endast äta mat utan gluten. Då blir det viktigt att ha kunskap om vilka livsmedel som inte innehåller gluten.

Bild på tallrik med glutenfri mat (lax, potatis och andra grönsaker)
Det är viktigt att endast äta mat som är glutenfri om du har celiaki.

Celiaki kallas också glutenintolerans. Vanliga symtom är att ha besvär med magen, att vara trött och att gå ner i vikt. Du kan också bli nedstämd av att ha celiaki, men symtomen kan skilja sig mycket från person till person.

Celiaki går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat hela livet.

Många upplever att de får symtom av att äta mat med gluten, men vid undersökningar finns det ingen skada på tunntarmens slemhinna. Det kan då finnas andra ämnen i livsmedel med gluten som kan förklara symtomen, till exempel vissa kolhydrater. Behandlingen är ändå densamma som vid celiaki, det vill säga att undvika mat med gluten. Men det är vanligtvis inte lika viktigt att maten är helt glutenfri som vid celiaki.

Till toppen av sidan