Sjukresor och färdtjänst

Patienthotell

En del som behöver vård under en period kan bo på ett patienthotell. Det kan till exempel vara om du ska få en behandling eller utredas för något och bor långt ifrån sjukhuset. Då behöver du inte åka hem mellan de tillfällen du får vård.

Vem kan bo på ett patienthotell?

Ett patienthotell är ett boende för dig som behöver vård under en period, men som inte behöver vara inlagd på ett sjukhus dygnet runt.

Här är exempel på tillfällen när det kan passa att bo på ett patienthotell:

  • Du ska få vård flera dagar i rad och bor långt från sjukhuset.
  • Du behöver återhämta dig efter en behandling.
  • Du har fött barn och behöver återhämta dig tillsammans med ditt barn.

Närstående vuxna och barn brukar kunna bo med dig på patienthotellet. Närstående kan också få bo på ett patienthotell medan du vårdas på en avdelning.

Sjukhuset bokar rummet

Det är den som ansvarar för din vård som avgör om du kan bo på patienthotell. Oftast hjälper personalen till att boka rummet. Du brukar få bo där så länge som det är nödvändigt.

Var finns patienthotell?

Ett patienthotell brukar ligga nära sjukhuset där du får vård. Det kan finnas i samma byggnad som sjukhuset eller i en egen byggnad. Ibland kan det vara ett vanligt hotell som har vissa rum för de som får vård på sjukhuset. 

Vissa patienthotell ligger längre från sjukhuset. Då kan personalen hjälpa dig med hur du kan resa emellan.

Det är inte alla sjukhus som har ett patienthotell.

Särskilda boenden för barn och deras familjer

Vid vissa sjukhus finns det särskilda boenden för barn. Där kan barn som får vård bo tillsammans med sin familj under tiden behandlingen pågår. Boendena är särskilt anpassade för barn och familjer.

Hur fungerar det på ett patienthotell?

På patienthotellet har du eget rum eller ett rum som du delar med närstående. Du har eget badrum och kan ha dina egna kläder. Du sköter dig själv så mycket som det går. 

Patienthotellet serverar oftast frukost. På en del patienthotell finns det också en restaurang där du kan äta lunch och middag. Ibland finns det också kök där du kan laga egen mat.

På vissa patienthotell finns det vårdpersonal tillgänglig. Då kan de hjälpa dig om du undrar något eller får besvär. Oftast är det sjuksköterskor eller undersköterskor. På patienthotell som hör till en förlossningsavdelning finns det barnmorskor tillgängliga.

Vad kostar det att bo på patienthotell?

Det varierar mellan regionerna hur mycket du får betala för att bo på ett patienthotell. I en del regioner är det kostnadsfritt och i andra regioner får du betala en mindre avgift själv. Detsamma gäller för närstående.

Oftast ingår endast frukost, och du får betala för övriga måltider under dagen.

Västmanland

På sidan Boendekostnad vid vård utanför Region Västmanland hittar du information om kostnaden.

Läs mer på 1177.se

Sjukresor

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan