BLODPROV

Blodprov på barn

Barn kan behöva lämna blodprov i flera situationer och de kan ske på flera olika sätt. Vissa barn är rädda för stick medan andra inte är det. Det är alltid bra att förbereda barnet inför ett blodprov så att provet går så smidigt som möjligt.

Ett blodprov kan gå till på flera olika sätt och beror på var på kroppen som provet ska tas. Det kan tas med ett

  • stick i fingret
  • stick i ett blodkärl som kallas för ven
  • stick i ett blodkärl som kallas för artär.

Förberedelser

Ett blodprov kan ibland behöva lämnas snabbt och ibland under mer planerade former. Till exempel kan det göras inför olika behandlingar, för att utreda sjukdomar eller för att följa upp hur en behandling fungerar. Ett blodprov kan också tas om läkaren tror att barnet har en infektion.

Oavsett när det sker är det viktigt att både barnet och du som vuxen får information om vad det innebär. Informationen kan bland annat vara om det kommer göra ont eller om det finns möjlighet att bedöva skinnet så att sticket oftast inte känns. Det är alltid bra att förbereda barnet på vad som ska hända när blodprovet ska tas.

Ibland behöver barnet vara fastande inför ett prov. Det innebär att hen inte ska äta eller dricka något under några timmar innan provet ska tas.   

Stickrädda barn

Att ta ett blodprov innebär alltid ett stick och ett stick kan vara förknippat med att det gör ont. Det är olika hur sticket uppfattas, en del tycker inte att det känns alls och andra tycker att det känns mer.

Det är viktigt att barnet får uttrycka sin rädsla inför provtagningen om hen känner så. Som vuxen kan du försöka lindra rädslan genom att berätta och visa för barnet vad som kommer att hända och hur det kan kännas. Du kan också ta hjälp av den person som ska ta provet. Att vara förberedd kan minska eventuell oro.

För att minska barnets smärta kan du pröva att låta barnet sitta upp i stället för att ligga ner. Du kan också pröva att avleda barnets uppmärksamhet genom att till exempel sjunga en sång, berätta en saga eller titta på en film. Vid vissa prov kan barnet även få bedövning i skinnet med kräm eller plåster som kan göra att själva sticket inte känns.

För barn som är mycket stickrädda finns på vissa mottagningar möjlighet att få lustgas under provtagningen.

Stick i fingret - kapillärt blodprov

Ofta lämnas blodprovet genom ett stick i fingret. Det kallas för ett kapillärt blodprov. Då samlar den som tar provet upp blod som kommer från mycket små blodkärl som finns i huden. Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret kan ge en halv till en milliliter blod. Det går att göra flera analyser på en så liten mängd blod.

Små barn kan sitta i en vuxens knä

Små barn kan sitta i en vuxens knä när provet ska tas. Provet tas oftast från fingertoppen men kan också tas från hälen. Prov från hälen tas framför allt på barn under ett år. När provet ska tas från fingret kan barnet ibland få lite silikonpasta på fingret. Det är en salva som gör att blodet samlas i en droppe och lättare går att samla upp.

Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut. Därefter pressas fingret försiktigt så att det kommer ut en bloddroppe. Den samlas sedan upp i ett litet rör.

Själva sticket gör lite ont. Det sticker till men går snabbt över. Ofta hinner barnet inte reagera förrän sticket är gjort. Barnet kan sedan få ett plåster på stickstället.

Det är bra om barnets händer är varma

Det är bra om barnet är varm om händerna inför en kapillär provtagning. Det kan vara bra att värma handen på en värmekudde innan barnet ska ta provet. Då ökar blodcirkulationen och den som tar provet behöver inte pressa så mycket på fingret för att få fram blodet.

Bedövning med bedövningsplåster eller bedövningssalva fungerar inte vid ett blodprov i ett finger. 

Stick i en ven - venöst blodprov

Det finns särskilda plåster med bedövningssalva som du kan sätta på huden där sticket ska ske.

Om det behövs en större mängd blod för flera eller mer komplicerade analyser tas provet från en ven. Oftast finns tydliga vener i armbågsvecket eller på handryggen. Hos nyfödda barn finns ibland också tydliga vener på fotryggen, som är lämpliga att ta provet ifrån.

Huden där sticket ska ske, kan bedövas med en bedövningssalva, Emla, minst 60 minuter före provtagningen. Då känns oftast inte själva sticket genom huden.

Barnet ligger på en brits eller halvligger i en särskild provtagningsstol. Som förälder kan man vara med och ge stöd och trygghet till barnet.

Om sticket sker i armbågsvecket snörs armen om ovanför så att venen spänns ut och blir lättare att sticka i. Blodet sugs därefter ut i en spruta eller i ett provrör som kan vara speciellt förberett för just den typ av analys som ska göras.

Efteråt sätts en plåsterlapp över stickhålet och plåstret kan tas bort efter någon timme. Ibland kan blod sippra ut ur kärlet efteråt och ge ett blåmärke på stickstället. Det är ofarligt och försvinner efter några dagar.

Stick i en artär - arteriellt blodprov

Ett blodprov i en artär är ett ovanligt prov. Det görs bara om barnet är svårt sjukt och får intensivvård. Ett blodprov i en artär kallas för ett arteriellt prov. Provet kan behövas om läkaren vill undersöka hur mycket syre och koldioxid som finns i blodet. Med det här provet kan också blodet surhetsgrad kontrolleras. Det kallas för pH-värde. Sticket görs ofta vid handleden där du kan känna pulsen. Provet tas av läkare eller en specialutbildad sjuksköterska. Hen använder en spruta.

Så mår barnet efteråt

Vanligtvis märks inte provtagningen mer än att det blir en liten prick från stickstället som försvinner på någon dag. Ibland kan det bli ett litet blåmärke och kännas ömt på stickstället. Det är helt normalt och försvinner efter några dagar.

Vid ett blodprov i en ven kan barnet få ett blåmärke på stickstället efteråt. Det beror på att det kan läcka blod ur blodkärlet efter sticket. Det är ofarligt och försvinner efter några dagar. 

Till toppen av sidan